PlusBeeldende kunst

De expo van Lex ter Braak is elke week anders

Kunstenaar-schilder Lex ter Braak exposeert in Nieuw Dakota met een wekelijks wisselende tentoonstelling. Dat concept nodigt uit om nog een keer te gaan kijken. 

The Alphabet of Lost Order van Lex ter Braak in Nieuw Dakota.

Volgens het persbericht is The Alphabet of Lost Order ‘de eerste presentatie van een reeks waarin Lex ter Braak alfabetten en grammatica’s van veranderlijkheid onderzoekt, in een poging de voortdurende transformerende beweging van het heraclitische panta rhei op haar onzicht­bare staart te trappen’.

Dat klinkt ingewikkelder dan het is.

Kunstenaar-schilder Lex ter Braak, voormalig directeur van de Jan van Eyck Academie in Maastricht, exposeert ‘gewoon’ in Nieuw Dakota op de NDSM-werf, alleen wisselt het tentoongestelde wekelijks.

Preciezer: Ter Braak nodigt gastcuratoren uit om in een tijdelijk depot door zijn werk te grasduinen en de expositie vervolgens te ‘herformuleren en letterlijk opnieuw in te richten’.

Hij noemt dat ‘herschrijvingen’. Na afloop van deze wekelijkse herschrijvingen vindt een openbaar gesprek plaats over ‘het wezen van de tentoonstelling, haar vloeibaarheid en absoluutheid en wat te doen in tijden van stilerende uniformering in de kunst’. ‘Zo wordt de tentoonstelling teruggebracht tot haar imaginaire essentie: de zoektocht naar het inzicht dat ons steeds ontsnapt.’

Wie op een ander moment de galerie binnenstapt, krijgt van dit alles weinig mee. Zaalteksten ontbreken, titels en een biografie ook. Op een tafel ligt een fraaie tekst van dichter Bernke Klein Zandvoort (haar bundel Uitzicht is een afstand die zich omkeert verscheen in 2013 bij Querido): Het fragment, een boom en de letter O, waarin ze verhaalt over een aantal bezoeken aan Ter Braaks Haarlemse atelier.

Op dezelfde tafel ligt ook een map met geprinte plattegrondjes met ieniemienieplaatjes van de eerder tentoongestelde werken. Ik geloof niet dat de eerste tentoonstellingen (van curator-schrijver Huib Haye en kunstenaar Gijs Assmann) heel anders waren dan de herschrijving/ inrichting die ik zag, gemaakt door kunstenaar Yeb Wiersma, in 2013 en 2014 deelnemer aan de Van Eyck Academie. Die bestond uit een aantal grote, abstracte schilderijen, veellagige collages en een grote hoeveelheid gruizige polaroids van bloemen, wolken, struiken, bomen en water.

Het concept nodigt echter uit om nog een keer te gaan kijken; sinds gisteren is de herschrijving van curator-schrijver Vincent van Velsen te zien. Donderdag 5 maart is de laatste herinrichting, die wordt gemaak door schrijver en curator Hanne Hagenaars.

The Alphabet of Lost Order

Lex ter Braak
Waar Nieuw Dakota, Ms. van Riemsdijkweg 41b
Te zien t/m 8/3

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden