De enige vuurtoren van Amsterdam gaat weer branden

De enige vuurtoren van Amsterdam gaat weer branden. Volgend jaar gaat op Vuurtoreneiland, waar al sinds 1701 een vuurtoren staat, het licht weer aan.

Bart van Zoelen
Vuurtoreneiland Beeld ANP
VuurtoreneilandBeeld ANP

Eind 2016 werd het licht gedoofd, tot verdriet van het restaurant op het eiland en de bewoners van IJburg die erop uitkijken. Volgens eigenaar Rijkswaterstaat had de vuurtoren geen functie meer sinds er verlichte boeien liggen in de vaargeul. Het vuurtorenlicht zou de scheepvaart zelfs in verwarring kunnen brengen.

In de tussentijd werd wel gesproken over de mogelijkheid om de vuurtoren weer te laten branden met een zwakker licht. Daarover heeft Rijkswaterstaat nu overeenstemming bereikt met Staatsbosbeheer en de uitbaters van restaurant Vuurtoreneiland, die het eiland voor dertig jaar pachten van Staatsbosbeheer.

Een flinke opknapbeurt
Net als het eiland wordt de vuurtoren eigendom van Staatsbosbeheer. De vuurtoren uit 1893 krijgt 'een flinke opknapbeurt', zoals een woordvoerder het noemt. Het is de bedoeling dat de renovatie volgend jaar in het voorjaar klaar is. Daarna komt ook de vuurtoren in handen van de uitbaters van het restaurant, die het onderhoud op zich nemen.

Met Rijkswaterstaat moest Staatsbosbeheer het vooral eens worden over een bijdrage in de kosten aan de renovatie.

De vuurtoren is een rijksmonument en eigenaren zijn verplicht monumenten in stand te houden. Staatsbosbeheer wilde die verplichting niet zomaar overnemen. Rijkswaterstaat draagt daarom de verwachte kosten van de renovatie van 2 tot 2,5 ton bij.

Maar na de renovatie kan het vuurtorenlicht ook weer branden. "Te gek! Dit is een bijzondere dag voor Amsterdam," zegt Brian Boswijk van restaurant Vuurtoreneiland. "Al driehonderd jaar brandt hier een licht. Dat past bij een stad die historisch gezien nauw verbonden was met de zee."

Minder fel licht
Hij is blij dat de patstelling over de kosten van de renovatie uit de wereld is. "Het is triest dat de vuurtoren er vervallen bij staat terwijl de rest van het eiland zo mooi is geworden."

Mogelijk krijgen bezoekers aan het eiland straks ook de mogelijkheid de toren te beklimmen. "We gaan er geen commercieel ding van maken, maar als het aan ons ligt, is de toren straks ook te bezichtigen."

Het is nog wel de vraag of het licht straks overal op IJburg goed te zien is. Met Rijkswaterstaat is afgesproken dat het licht minder fel wordt, om de scheepvaart niet in verwarring te brengen. Bij helder zicht reikt het licht straks nog maar één zeemijl (1,9 kilometer) ver.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden