Column

De Engelse babyboomers hadden de jeugd hun toekomst afgepakt

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

'Ouderen hebben in het algemeen voor een Brexit gestemd en jongeren wilden dat Engeland in de EU zou blijven," zei de commentator.

En het duurde niet lang of ouderen werden uitgescholden. De babyboomers - zoals ik - hadden de jeugd hun toekomst afgepakt.

Dat vond ik gek. Omdat ik me had laten overtuigen vóór een Brexit te zijn door jongeren (jongens én meisjes!) die zo'n dertig jaar jonger waren dan ik!

Leeftijdsdiscriminatie is de ergste discriminatie die er momenteel is. Lezer, het is racisme - zo, dat is er uit! - want de oudere kan er, net als de zwarte aan zijn kleur, niets aan doen dat hij op leeftijd is. ­Ouderen mogen maar tot hun 67ste werken, en nu heb ik ook al gelezen dat ze eigenlijk niet zouden mogen stemmen over de toekomst van hun kinderen.

Ik vind dat best, wat heb je aan een kwijlende, dementerende idioot in een stemhokje? Maar ik ben nog bij kennis, al kon ik onlangs niet op de naam Hvannadalshnúkur, de hoogste berg in IJsland komen.

Maar ja, tot welke leeftijd mag ik dan wel stemmen?

Als ik niet meer mag stemmen, hoef ik dan ook geen belasting te betalen?

Weten de politici overigens echt niet wat er aan de hand is?

Het kan best zijn dat een Brexit nadelig is. Als dat niet duidelijk te maken is aan de grootste groep kiezers, dan vindt die groep iets anders nadelig! Dat is ook zo. Men is bang voor twee zaken: immigratie en islamisme.

Dat is alles.

Of die angsten nu terecht zijn of niet, het zijn angsten. Men kan aan die angsten opeens iets doen: stemmen.

Daarom werd er in Nederland - over het zogenaamde Oekraïneverdrag - en in Engeland in feite tegen de EU gestemd. Want de EU kent geen grenzen meer, een zin die merkwaardig dubbelzinnig is. Omdat er grenzen zijn, komen niet alleen de oorlogsslacht­offers binnen, maar ook een grote hoeveelheid gelukzoekers, en grenzeloos lijkt de macht van de EU.

En een Nexit?

Ik ga mijn oor weer te luisteren leggen bij een aantal jongeren. Jongeren die straks mijn toekomst bepalen. Wanneer een Nexit beter is voor ouderen, omdat hun pensioen dan geen gevaar loopt, omdat ze dan geen belasting hoeven te betalen, omdat hun zorg dan gegarandeerd is, dan kan je met mij alle kanten op.

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden