Review

De eetclub **

Halina Reijn, Bracha van Doesburg en Thom Hoffman. Van Doesburg speelt een naïef tutje die net in het Gooi is komen wonen. Foto GPD Beeld
Halina Reijn, Bracha van Doesburg en Thom Hoffman. Van Doesburg speelt een naïef tutje die net in het Gooi is komen wonen. Foto GPD

Regie: Robert Jan Westdijk
Met: Bracha van Doesburgh, Halina Reijn, Thom Hoffman

Direct na de feestelijke première van De eetclub werd de film in RTL Boulevard afgebrand door schrijfster Saskia Noort, die het einde van haar gelijknamige boek veel beter vond. Niet erg chic natuurlijk. Maar hadden Noort en andere premièrecritici gelijk en deugt er niets van De eetclub? Dat valt best mee.

De geforceerde ontknoping lijkt inderdaad afkomstig uit een matige aflevering van een Duitse Krimi. Maar voor het zover is doet regisseur Robert Jan Westdijk iets waarin hij in zijn eerdere films Zusje en Siberia uitblonk: het neerzetten van een geloofwaardig wereldje. In dit geval de habitat van rijk levende echtgenotes in het Gooi, die in hun woonbladeninterieurs de verveling verdrijven met grote bellen wijn en geroddel. En af toe wat overspel om al dat geroddel te voeden.

We leren de nieuwe rijken kennen door de ogen van een nieuwkomer, Bracha van Doesburg als een naïef tutje. Tijdens de bijeenkomsten van het vrouwen?eetclubje uit de titel blijkt al snel dat de fraaie façades een boel rottigheid verbergen.

In de eet-, drink- en ruziesessies krijgt het sterke acteursensemble alle kans om zich te bewijzen. Daarbij onderscheidt Halina Reijn zich met haar gedreven vertolking van een vriendin, die zwaar is aangeslagen na een tragische brand.

Snel daarna begint De eetclub helaas steeds meer te draaien om niet al te geloofwaardig uitgewerkte thrillerintriges. Om te verhullen dat echte spanning ontbreekt, is de film van begin tot eind volgesmeerd met opdringerige thrillermuziek.

Zou het de schuld zijn van scenarist Westdijk of ging het al mis in het boek van Noort? Hoe dan ook: dit clubje desperate housewives had een betere misdaadplot verdiend. (FRITZ DE JONG)

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden