De eerste negen weken ouderschapsverlof zijn vanaf 2022 deels betaald

Wie vanaf augustus 2022 ouderschapsverlof wil opnemen, krijgt de eerste negen weken deels doorbetaald. De verlofweken moeten wel worden opgenomen voordat het kind 1 jaar oud is.

null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Volgens minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken is het verlof bedoeld om ouders meer mogelijkheden te geven om een baan te hebben en tegelijkertijd meer tijd door te brengen met hun pasgeboren kind. Nu is het ouderschapsverlof van 26 weken, dat in de eerste acht jaar na de geboorte van een kind opgenomen kan worden, onbetaald. Slechts een derde van de ouders maakt hier gebruik van.

Koolmees: “We willen de taakverdeling tussen de zorg voor jonge kinderen en werken makkelijker maken.” Door dit al vroeg te doen hoopt het kabinet dat ouders de taken eerlijker verdelen.

De regeling geldt naar schatting voor zo’n 200.000 ouders en wordt uitgekeerd door het UWV. Ouders krijgen straks een uitkering ter hoogte van de helft van hun dagloon, tot het maximale dagloon. Dat maximaal dagloon wordt door het UWV steeds aangepast en bedraagt dit jaar 219 euro.

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) wijst erop dat het belastingstelsel, de kinderopvang en onze normen en waarden er vaak toe leiden dat ‘kersverse vaders zich soms gedwongen voelen om meer uren te blijven werken en moeders om meer tijd te steken in de zorgtaken’. “Daar wil ik vanaf.”

15 weken

Vanaf 1 juli 2020 krijgen partners, naast vijf dagen vrij, nog vijf weken (deels) betaald verlof in de eerste zes maanden na de geboorte van de baby. Hier komt in het eerste jaar dus nog negen weken bij waarmee het deels betaalde verlof vanaf 1 augustus 2022 op vijftien weken komt.

Voor moeders is het anders geregeld. Zij hebben nu zestien tot twintig weken betaald zwangerschapsverlof. Daar komen vanaf vanaf 1 augustus 2022 ook negen weken deels betaald ouderschapsverlof bij.

FNV

Vakbond FNV wil dat het aangekondigde betaald ouderschapsverlof van negen weken niet voor de helft, maar volledig wordt doorbetaald. Volgens de bond kan lang niet iedereen het zich veroorloven om de helft van zijn loon te missen. “Met deze regeling zal niet iedereen de volle negen weken verlof opnemen, maar alleen die mensen die het zich kunnen veroorloven,” zegt FNV-bestuurslid Judy Hoffer. “Op deze manier is het een verlof voor de rijken.”

De bond pleit voor volledig betaald ouderschapsverlof, gratis kinderopvang en moderne schooltijden. Hoffer: “Alleen dan kan werk en privé beter verdeeld worden over mannen en vrouwen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden