Plus

De eerste keer Koningsdag: 'In India, daar is het pas druk'

Ze komen uit India, Spanje, Engeland en Syrië en vieren dit jaar voor de eerste keer Koningsdag in Amsterdam. Wat verwachten ze van het feest en wat weten ze van de Oranjes? "Is er een vrijmarkt? Ik dacht dat het ging om veel drinken en feesten op straat."

Sara Luijters
null Beeld Marjolein van Damme
Beeld Marjolein van Damme

Verwachtingen
Holly Anderson (HA): "Ik heb er veel over gehoord van mijn collega's en Britse vrienden in Amsterdam. Het is een van de grootste feesten van Nederland, net als de Gay Pride. Iedereen gaat uit zijn dak en maakt lol. Ik heb begrepen dat de sfeer op Koningsdag vriendelijker is dan de nacht ervoor, dan schijnt het wat heftiger toe te gaan."

Paula Cervantes (PC): "Dat schijnt inderdaad een nog groter feest te zijn. En op Koningsdag zelf moet je niet te lang in bed blijven liggen, want in de avond is het feestje al voorbij. Ik hoorde dat de straten dan nog vol liggen met troep, maar de volgende dag is alles opgeruimd en is het alsof er nooit iets is gebeurd."

Ibrahim Zeino (IZ): "Via internet had ik in Syrië al beelden van Koningsdag gezien; vrolijke, feestende mensen op boten in de grachten, gekleed in oranje. Ik droomde ­ervan ooit ook naar Amsterdam te komen, maar niet als vluchteling. Ik studeerde Engelse literatuur in Damascus toen de oorlog uitbrak. Mijn twee oudere broers kwamen om bij bombardementen. Toen ik werd opgeroepen voor het leger ben ik gevlucht, in mijn eentje, te voet, want ik had geen geld. Na een zware tocht van tweeënhalve maand arriveerde ik in Amsterdam. Deze Koningsdag wordt hopelijk de eerste van velen."

Srujan Kumar (SK): "Mijn collega's waarschuwen mij dat het heel druk wordt in de stad, maar dan kennen ze India nog niet! Ik vind Amsterdam echt een oase van rust vergeleken bij Bangalore. Ik vermoed dat ik het zelfs op ­Koningsdag nog relaxt ga vinden."

Srujan Kumar uit India: 'Amsterdam is echt een oase van rust vergeleken bij Bangalore.' Beeld Marjolein van Damme
Srujan Kumar uit India: 'Amsterdam is echt een oase van rust vergeleken bij Bangalore.'Beeld Marjolein van Damme

Plannen
IZ: "Ik heb net, vier dagen geleden, een woning gekregen, hiervoor zat ik in een AZC. Ik heb nog geen vrienden kunnen maken, dus ik denk dat ik alleen door de stad ga wandelen. Het liefste vier ik Koningsdag met Amsterdammers. En als ik een leuk meisje tegenkom, ben ik helemaal gelukkig."

SK: "Een vriend is over uit India, we vieren het samen. Ik ben heel benieuwd naar de vrijmarkt, waar kinderen van alles verkopen en spelletjes organiseren. Al heb ik wel ­gehoord dat je moet oppassen dat je niet wordt bekogeld met eieren! De vrijmarkt van kinderen in het Vondelpark lijkt mij het leukst. In juni komen mijn vrouw en dochtertje van vijf ook hier. Misschien staat mijn dochter volgend jaar wel Indiase hapjes te verkopen op Koningsdag."

HA: "Vrijmarkt?! Ik had geen idee, misschien omdat ik niemand ken met kinderen. Ik dacht dat het vooral ging om veel drinken en feesten op straat. Een collega is jarig, zij stelt haar huis open. We beginnen daar met een brunch en daarna waaiert iedereen uit over de stad."

PC: "Op Koningsavond ga ik met mijn vriend en gezamenlijke vrienden en collega's naar Meneer Nieges. Op Koningsdag zelf willen we gaan rondlopen, ik denk dat we het centrum vermijden; té druk. Mijn vriend komt uit Friesland en voor hem is het ook de eerste keer Koningsdag in Amsterdam."

IZ: "Misschien kan ik op de vrijmarkt nog wat spullen vinden voor mijn huis. Ik zoek nog een bankstel en een ­televisie."

Paula Cervantes: 'Ik ben gek op verkleden, dus ik grijp deze kans om me flink uit te dossen.' Beeld Marjolein van Damme
Paula Cervantes: 'Ik ben gek op verkleden, dus ik grijp deze kans om me flink uit te dossen.'Beeld Marjolein van Damme

Oranje
SK: "Ik hoorde dat Nederlanders gemiddeld zo'n dertig ­euro uitgeven aan oranje spullen voor Koningsdag."

PC: "Ik ben gek op verkleden, dus ik grijp deze kans om me flink uit te dossen. Waarom iedereen oranje draagt? Ehm... omdat de koninklijke familie Van Oranje heet, toch?"

HA: "Oranje is niet mijn kleur, maar ik trek ook wel iets oranjes aan, net als iedereen. Ik hoor er graag bij."

SK: "Oranje is, geloof ik, niemands kleur. Maar we dragen het met plezier."

Ibrahim Zeino uit Syrië: 'Mooi dat Koningsdag een feest is voor iedereen, van welk geloof of ras dan ook.' Beeld Marjolein van Damme
Ibrahim Zeino uit Syrië: 'Mooi dat Koningsdag een feest is voor iedereen, van welk geloof of ras dan ook.'Beeld Marjolein van Damme

Koningshuis
HA: "Jullie koningshuis is vergelijkbaar met de koninklijke familie in Engeland, iedereen wil alles over ze weten. Ze zijn vooral een symbool en hebben geen echte macht. ­Koningin Beatrix was heel geliefd, heb ik begrepen. Hebben ze eigenlijk een paleis in de stad?"

IZ: "Het Paleis op de Dam. Ik heb er dit jaar oud en nieuw gevierd, dat was heel bijzonder."

SK: "Jullie koning houdt van bier drinken en hij heeft een heel knappe vrouw, Máxima. In India had je ook koningen, maar dat was tot de negentiende eeuw."

IZ: "Ik weet niet veel over het koningshuis, behalve dat de koning Willem-Alexander heet en koningin Máxima uit Argentinië komt en dat ze drie dochters hebben."

PC: "De Spaanse koninklijke familie heeft een slechte ­reputatie, vanwege corruptie en andere schandalen. Er is weinig sympathie voor de koninklijke familie, heel anders dan in Nederland, hier staan ze wat dichter bij het volk, lijkt het. En Máxima is een rolmodel, ik wil net zo goed ­Nederlands leren spreken als zij."

Holly Anderson uit Engeland: 'We krijgen vast een Tikkie, typisch Hollands.' Beeld Marjolein van Damme
Holly Anderson uit Engeland: 'We krijgen vast een Tikkie, typisch Hollands.'Beeld Marjolein van Damme

Grootste feestdag in eigen land
PC: "In Spanje zijn regionale feesten belangrijker dan ­nationale feestdagen. In Barcelona heb je het feest van Sant Jordi en de Dag van het Boek; traditioneel geven mannen hun geliefde of dochters een roos en vrouwen hun geliefde een boek. Er is dan ook feest op straat, maar het is geen Koningsdag."

IZ: "In Syrië worden alleen religieuze feesten gevierd, door de moslims en de christenen. Het draait om vasten en bidden, alcohol is verboden. Ik heb zelf niks met het ­geloof, ik ging op mijn tiende voor de laatste keer naar de moskee. Ik vind het mooi dat Koningsdag een feest is voor iedereen, van welk geloof of ras dan ook."

SK: "In India heeft ook elk geloof zijn eigen feestdagen, elke maand is er wel iets te vieren. Of het nu gaat om het Suikerfeest of het Holy of Diwali Festival, iedereen krijgt vrij van zijn werk. Wel jammer dat Koningsdag dit jaar op zaterdag valt."

HA: "Notting Hill Carnival is het grootste straatfeest in Londen, vergelijkbaar met Koningsdag in Amsterdam. Er zijn straatparades, dj's en bands en iedereen kleedt zich leuk aan. Helaas loopt het feest ook weleens uit op rellen, ik geloof dat Engelsen minder goed tegen drank kunnen dan Hollanders."

Nederlanders en feest
PC: "In Spanje draaien feestjes om eten, veel eten. In ­Nederland zit je in een kring en krijg je een plakje worst en een blokje kaas. Wat ik heel verrassend vind, is dat hier ­iedereen samen feest viert, van alle leeftijden, vrienden en familie, collega's. Ook op Koningsdag komt iedereen ­samen. En je mag drinken in het openbaar, daar zijn ze in Spanje veel strenger op."

HA: "Nederlandse feestjes draaien om gezelligheid, om samen drinken en bitterballen eten. Ik ben tot nu toe vooral uitgenodigd voor feestjes in een bar, niet bij mensen thuis."

SK, lachend: "En, moest je je eigen drankjes betalen?"

HA: "Ja, aan het einde van de avond krijg je een Tikkie. Dat is typisch Hollands, het heet niet voor niks Going Dutch."

IZ: "In het AZC hadden we elke maandag een klein feestje, met vrijwilligers en bewoners, zonder alcohol, met wat hapjes. Ik hoop dat Koningsdag wat wilder wordt."

Wie: Holly Anderson (28) uit Londen, Engeland
Is: projectmanager bij PVH
In Amsterdam sinds: september 2018, in Oud-West, om samen te wonen met haar Engelse vriend en voor werk

Wie: Ibrahim Zeino (22) uit Damascus, Syrië
Is: vrijwillig tolk
In Amsterdam sinds: augustus 2018, woonde eerst in een AZC, sinds kort in Noord

Wie: Srujan Kumar (34) uit Bangalore, India
Is: senior quality assurance manager Peaks B.V.
In Amsterdam sinds: juni 2018, in Nieuw-West, om te werken

Wie: Paula Cervantes (27) uit Barcelona, Spanje
Is: human resource adviseur bij AkzoNobel
In Amsterdam sinds: juli 2018, in Noord, om samen te wonen met haar Nederlandse vriend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden