Interview

De eenzame PVVA'er belooft te gaan verhuizen naar Noord

De huidige problemen van de PVVA - twee zetels in een bestuurscommissie, terwijl dat niet de bedoeling was - zijn tekenend voor de carrière van de politieke avonturier Hans Bremer. 'Als er een volgende keer komt, zal ik het anders aanpakken.'

PVVA-voorman Hans Bremer: 'Alle stadsdelen zijn een beetje hetzelfde'Beeld PVVA

De Partij voor Vrije Amsterdammers mag dan geen raadszetel hebben gehaald, ze heeft er wel twee in bestuurscommissies. Alleen: hoe vul je die?

Hans Bremer, voorman van de Partij voor Vrije Amsterdammers, is vast van plan zijn zetel in de bestuurscommissie in Noord in te nemen. 'Ik ga daar mijn stinkende best voor doen. Het zal deze week niet lukken, maar ik heb van het stadsdeel de verzekering gekregen dat mijn installatie kan wachten tot het moment dat ik mij als inwoner van Noord heb laten inschrijven. Ik heb donderdag een eerste bezichtiging.'

Verontwaardiging
De verontwaardiging is groot over de handelwijze van de PVVA, de lokale partij die vorige week met een klein kluitje kandidaten meedeed aan de verkiezingen voor de gemeenteraad en de bestuurscommissies in Noord, Zuidoost, Centrum en Oost. Het doel van de verkiezingen - een zetel in de gemeenteraad - werd niet gehaald. In Noord en Zuidoost wist de partij wel voldoende stemmen te halen.

Dat was niet de bedoeling, geeft Bremer schoorvoetend toe. Het plan was om met de deelname aan de verkiezingen in de vier stadsdelen de aandacht te vestigen op het bestaan van de PVVA, in de verwachting zo voldoende stemmen bijeen te sprokkelen voor een plek in de gemeenteraad. Dat geen middel werd geschuwd, blijkt ook uit de naam, een samentrekking van PvdA en PVV. Wie de website van de PVVA aanklikt, wordt begroet met het vertrouwde At your service van wijlen Pim Fortuyn.

Protest
Op deze manier wist de PVVA zonder noemenswaardig campagne te voeren bijna achtduizend stemmen binnen te slepen, 3912 voor de gemeenteraad en 3800 voor de vier bestuurscommissies. Een indrukwekkend aantal, maar niet genoeg. Na de verkiezingen tekende Bremer nog protest aan tegen het verloop van de stembusgang, omdat hij meende dat de PVVA was benadeeld in verschillende publicaties die de opkomst moesten bevorderen.

De hoop op een hertelling heeft Bremer inmiddels opgegeven, maar hij zit nu wel met een zetel in Noord. Hoewel een verhuizing van Zuid naar Noord een aanzienlijke investering lijkt, spreekt Bremer het voornemen uit de oversteek te maken. Over het aarden maakt hij zich geen zorgen: 'Alle stadsdelen zijn toch een beetje hetzelfde.' Trouwens: 'Ik heb vroeger in Noord gewoond.'

Anders ligt het in Zuidoost, waar de kandidaat van de PVVA, Jan de Weerd uit Apeldoorn, heeft laten weten zijn zetel niet te zullen innemen. Volgens Bremer is de kandidaat overdonderd door alle negatieve publiciteit. 'Die heeft hem onzeker gemaakt. Ik weet zeker dat hij er zin in had, maar hij is in paniek geraakt. Hij had niet verwacht op stel en sprong te moeten verhuizen.' Bremer acht de kans klein dat De Weerd alsnog komt.

Eindexamen
De tweede en laatste kandidaat, Erik van Bennekum, is nog geen achttien jaar en kan alleen al om die reden zijn rechtmatige plek in de bestuurscommissie niet innemen. 'Hij zit net voor zijn eindexamen. Alle publiciteit is een ramp voor die jongen.' Van Bennekum wordt over negen maanden achttien en had dan alsnog zitting kunnen nemen in de bestuurscommissie, maar hij heeft inmiddels bedankt.

De huidige problemen passen in het patroon dat de politieke avonturier voor opschudding en problemen zorgt bij alle verkiezingen waaraan hij meedoet. Bij de waterschapsverkiezingen in 2004 haalde Bremer het nieuws door zich als kandidaat bij zestien waterschappen aan te melden, waarbij ook nog eens was gesjoemeld met de ondersteunende verklaringen. Twee jaar later werd hij van de lijst van Amsterdam Leeft gehaald omdat hij zich in verschillende stadsdelen kandidaat had gesteld.
'Als er een volgende keer komt, zal ik het anders aanpakken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden