Column

De één vermoordt Els Borst en zijn zus, de ander wil zendtijd

Theodor Holman Beeld Jean-Pierre Jans
Theodor HolmanBeeld Jean-Pierre Jans

Tarik komt met een speelgoedpistool naar het NOS Journaal. Hij wil zendtijd. Waarom? Dat weten we niet precies. Hij wordt 'gestuurd' door 'inlichtingendiensten'.

Na tien minuten wordt hij overmeesterd door de politie.

Er blijkt achteraf niets aan de hand te zijn. Maar dat kon niemand van tevoren weten.

Vermoedelijk heeft de man een psychose. Wie een psychose heeft, weet zelf niet wat waar is en wat niet. Sommigen zeggen gestuurd te worden door een god, anderen door inlichtingendiensten.

Soms denk ik wel eens dat iemand die zegt dat hij door een god wordt gestuurd, meer angst aanjaagt dan iemand die stelt dat hij iets moet zeggen namens inlichtingendiensten.

In de gedachte dat inlichtingendiensten God zouden zijn, zit iets aantrekkelijks.

Net als bij God denken wij dat de inlichtingendiensten alles van ons weten. God hoort ons, de inlichtingendiensten luisteren ons steeds meer af. God volgt ons, net als de AIVD. God weet meer van ons, de inlichtingendienst ook. God is de AIVD zoals die zou moeten zijn.

Mij boeide de beschaving van Tarik. De brief die hij had geschreven, was helder geformuleerd. Verder zag hij er netjes uit en toen de bewaker tegen hem sprak, hield hij zijn wapen op zijn rug. Misschien om het te verbergen, maar mij kwam het voor dat hij het deed uit beleefdheid. Uit respect.

Niet dat zo'n jongen dan niet dodelijk kan zijn - je weet niet hoe gestoord hij is - maar hoe gek ook, innerlijke beschaving verdwijnt niet door een psychose. En het zijn vaak de netste mensen die koelbloedig kunnen doden.

Een paar dagen geleden had ik het op deze plek over de moordenaar van Els Borst. Misschien ook psychotisch. Hij verwachtte ieder moment een jihadistische actie. De acties zijn niet met elkaar te vergelijken en de daders ook niet. Hoewel: opvallend is dat beider psychoses gerelateerd zijn aan de actualiteit; jihadisme en inlichtingendiensten. Ziedaar de twee begrippen die we dagelijks via het NOS Journaal tot ons krijgen.

Afgelopen week in het nieuws: Facebook en de NSA houden ons constant in de gaten en steeds meer jongens van achttien, negentien jaar - de leeftijd van Tarik - willen jihadist worden.

Je zou er gek van worden. De één vermoordt Els Borst en zijn zus, de ander wil zendtijd. Hij had ons iets belangrijks te zeggen. Dat heeft hij gedaan.

t.holman@parool.nl

Wil je reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden