De één is een vrouw, de ander heet Mohammed, een derde mist een arm

Theodor Holman

Ik heb het idee dat ik door de jaren heen steeds over hetzelfde onderzoek lees over solliciterende jongeren, met steeds dezelfde uitkomst: heet je Mohammed, dan krijg je geen baan, solliciteer je als Mark, dan wel. Gisteren was het weer zo ver. Is dat erg?

Nou, het hóórt natuurlijk niet. Maar waarom zou je als werkgever, als die jongeren verder 'precies gelijk' zijn, niet een op niets gebaseerde persoonlijke voorkeur een rol mogen laten spelen? Toevallig heb ik een jongere gekend die Mohammed heette en ook geen baan kon krijgen. Zijn achternaam was onuitspreekbaar. Ik raadde hem aan als Tim Verbeek te solliciteren. En verdomd: hij had binnen een week werk.

Is er niet ook een Nederlandse parlementariër van de PvdA die Ahmad Qeleich Khany heette en nu als Sander Terphuis door het leven gaat? Heel verstandig. Als ik, wat God verhoede, in het huidige Iran woonde, werk moest hebben en wist dat ze daar een hekel aan westerlingen hebben, zou ik me ook een Iraanse naam aanmeten. Ik zou me, denk ik, Afshin Ellian noemen, hoewel: dan word ik meteen gearresteerd en gemarteld. Dus misschien zou ik me dan wel Mohammed Olmaan of zoiets noemen.

Wat kan me mijn naam eigenlijk schelen? Al Qaida kent trouwens ook dit sollicitatieprobleem. Als je lid van die vriendenclub wilt worden, ben je, als je bijvoorbeeld Pim den Aantrekker heet, verplicht een islamitische naam te nemen. Maar heb je die, dan mag je in de hele wereld werk voor Al Qaida verrichten. Mijn vader zei me vroeger: 'Als Indische jongen moet je dubbel je best doen. Je moet je onderscheiden in kwaliteit, want anders krijg je nooit een baan.'

Is het fout dat dubbel je best doen van de raarnamigen te eisen? Eisen gaat misschien wat ver, maar het lijkt me een juist advies te zijn. Een werkgever moet kiezen. De één is een vrouw, de ander heet Mohammed, een derde mist een arm, een vierde heeft hartritmestoornissen, de vijfde is geniaal, maar kan niet van kinderen afblijven - en de werkgever kiest dan wie hem het best lijkt te zijn. Is dat een foute keuze, dan lijdt zijn eigen bedrijf daaronder.

Een vriend van mij wil alleen maar Joden in zijn bedrijf hebben. Gezien de bedrijfsresultaten heeft hij daar verstandig aan gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden