De echtgenote, de minnares en de huisvriendin: de drie vrouwen rond Petraeus

De namen vliegen je om de oren sinds CIA-directeur David Petraeus afgelopen vrijdag moest aftreden omdat hij een affaire blijkt te hebben gehad. Met wie was hij getrouwd, met wie had hij een verhouding, en wie is die huisvriendin die het hele zaakje aan het rollen bracht? De drie betrokken vrouwen op een rij:

Van links naar rechts: Natalie Khawam (niet betrokken bij het schandaal) David Petraeus, Scott en Jill Kelley en Holly Petraeus in de tuin van de Kelley's in Tampa, Florida. Beeld AP
Van links naar rechts: Natalie Khawam (niet betrokken bij het schandaal) David Petraeus, Scott en Jill Kelley en Holly Petraeus in de tuin van de Kelley's in Tampa, Florida.Beeld AP

De echtgenote, Holly Petraeus:
David en Holly Petraeus zijn 38 jaar geleden met elkaar getrouwd en hebben samen twee volwassen kinderen, van wie er een op dit moment als militair is gedetacheerd in Afghanistan. Ze is de dochter van generaal William Knowlton, die aan het hoofd stond van de militaire academie West Point, op het moment dat Petraeus daar cadet was.

Holly Petraeus is een voorvechtster voor soldatenfamilies en heeft onder andere tegenover de Senaat getuigd over de negatieve impact op gezinnen als hun geliefden langdurig worden uitgezonden. Ze leidt bovendien het onderdeel van het Consumer Financial Protection Bureau dat zich richt op veteranen. Hier wordt bijvoorbeeld geprobeerd te voorkomen dat zij een slechte lening afsluiten.

null Beeld AP
Beeld AP

De minnares, Paula Broadwell
Ook Broadwell is op West Point opgeleid en heeft na 11 september enige tijd als contra-terreurexpert gewerkt. Toen ze Petraeus in 2006 op Harvard ontmoette, was ze bezig met een promotieonderzoek naar leiderschap. Broadwell vroeg of zij elkaar op een ander moment over dit onderwerp konden spreken, en Petraeus stelde voor om samen te gaan joggen. Broadwell bleek de CIA-directeur bij te kunnen houden: iets waarmee ze 'punten scoorde', schrijft de Washington Post.

Uiteindelijk besloot Broadwell haar onderzoek volledig toe te spitsen op het leiderschap van Petraeus en schreef ze (samen met verslaggever Vernon Loeb) zijn biografie 'All In: The Education of David Petraeus'. Mensen rondom Petraeus zouden zich er indertijd al over verbaasd hebben, dat de nog relatief jonge Broadwell zoveel toegang kreeg tot Petraeus, die op dat moment bevelhebber van de Amerikaanse en NAVO-troepen in Afghanistan was.

Het is onduidelijk wanneer de twee daadwerkelijk een verhouding kregen, en afgelopen zomer werd hier een einde aan gemaakt.
Broadwell is 40 jaar oud, en getrouwd met de radioloog Scott Broadwell. Ze wonen in Charlotte, North Carolina, en hebben twee zoons.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld reuters
Beeld reuters

De huisvriendin, Jill Kelley
Kelley organiseerde feesten en recepties voor US Central Command, de centrale bevelvoering van alle Amerikaanse militaire activiteiten in het Midden-Oosten en Centraal-Azië, en leerde David Petraeus op deze manier kennen. Zij en haar man raakten goed bevriend met het echtpaar Petraeus en hebben bijvoorbeeld ook samen kerst gevierd.

Het lijkt erop dat Paula Broadwell jaloers was op de vriendschap en anoniem intimiderende mailtjes naar Kelley stuurde. Kelley voelde zich hierdoor zo bedreigd, dat ze naar een bevriende FBI-agent stapte. Toen er onderzoek naar de kwestie werd gedaan, bleek het e-mailadres naar David Petraeus te leiden en uiteindelijk kwam de affaire tussen de CIA-directeur en Broadwell aan het licht.

Dinsdag kondigde het Pentagon aan dat tijdens het onderzoek nog eens 20.000 tot 30.000 pagina's aan 'potentieel onfatsoenlijke' mailtjes tussen Jill Kelley en generaal John R. Allen naar boven zijn gekomen. Allen heeft Petraeus in Afghanistan opgevolgd als opperbevelhebber van de Amerikaanse en NAVO-troepen.

Een hoge official zegt tegen de Washington Post dat Kelley en Allen geen affaire kunnen hebben gehad. 'Ze hebben de afgelopen jaren misschien enkele honderden mails gestuurd, voornamelijk routine-kwesties. Zijn ze ooit alleen geweest? Nee.'

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden