De echte Nemo zou paren met zijn hermafrodiete vader

Als de Disney-klassieker Finding Nemo wetenschappelijk accuraat zou zijn, had het verhaal over het verdwaalde visje en zijn bezorgde vader een heel andere wending gekregen. In werkelijkheid zou de hermafrodiete volwassen clownvis in een vrouwtje zijn veranderd en zou het enige overgebleven kind met zijn eigen vader/moeder gaan paren.

Heleen van Lier

Hierover bericht viswetenschapper Patrick Cooney op zijn blog. Disney heeft volgens de visblogger lak aan de werkelijkheid, die volgens de wetenschapper 'veel vermakelijker' is dan de Disney-versie.

Aan het begin van de kaskraker van Pixar, uitgegeven door Disney, waken clownvis Marlin en zijn vrouw Coral over hun eitjes in een anemoon. Op dat moment worden Coral en de meeste eitjes verslonden door een barracuda. Alleen de vader en één ei overleven de aanval. Vader Marlin is hierna overdreven beschermend tegenover zijn enige kind, die hij Nemo noemt.

Vrouwtje
De driebandanemoonvis, de officiële naam van de clownvis, komt ter wereld met actieve mannelijke en inactieve vrouwelijke geslachtsorganen. De soort leeft in een kleine groep in een anemoon. In de groep leeft één vrouwtje, dat alleen paart met het grootste, dominante mannetje binnen de groep.

Als het vrouwtje overlijdt, ondergaat het grootste mannetje een geslachtsverandering. Van de kinderen in de anemoon wordt één vis het nieuwe dominante mannetje. In het geval van Nemo zou hij het dominante mannetje worden. Hij zou zijn voormalige vader bevruchten en deze zou nieuwe eitjes leggen in de anemoon.

In 2015 komt het vervolg op Finding Nemo in de bioscoop: Finding Dory. Cooney koestert de ijdele hoop dat Disney deze gelegenheid aangrijpt om zichzelf te corrigeren en het werkelijke verhaal van de clownvis te vertellen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden