Republiek Amsterdam

De dunne lijn tussen euforie en ergernis

Ruben KoopsBeeld Wesley van Zutphen

Uitslagenavond, rond 01.00 uur 's nachts. "Die Udo Kock moet gewoon z'n bek houden!" Verhit beent overwinnaar Rutger Groot Wassink de Stopera uit, uitgerekend in de nacht dat hij zijn partij de grootste van de stad heeft zien worden.

Ondanks de overwinningsroes is Groot Wassink pissig geworden, om een kleinigheidje. Want luttele uren nadat de victorie van GroenLinks duidelijk is geworden, klinkt er voorzichtige kritiek op zijn beslissing om op de (donder)dag na de verkiezingen direct te beginnen met de formatie van een nieuw stadsbestuur.

Enkele topambtenaren en zittende wethouders, onder wie Kock, vragen zich af of het misschien handiger zou zijn om te wachten op de definitieve uitslag, aangezien er nog wat zetels kunnen verschuiven.

Maar Groot Wassink heeft zojuist de verkiezingen gewonnen en voelt zich de koning van het stadhuis. Het helpt ook niet dat Kock hem de dag ervoor nog hard heeft aangevallen in de krant. De grens tussen euforie en ergernis is dun.

Groot Wassink is een trotse man, die zelfs niet bang is om het op te nemen tegen zijn eigen partijleider Jesse Klaver. Hij liet zich tijdens de campagne graag fotograferen met een gebalde vuist in de lucht gestoken.

"Amandla," zou Nelson Mandela erbij gezegd hebben. Die gebalde vuist staat voor macht en voor verandering. Precies de rol die GroenLinks toebedeeld heeft gekregen van de kiezers.

Zoals altijd is het heden een herhaling van de geschiedenis. Vier jaar geleden was D66 net zo euforisch, toen ze de PvdA na 68 jaar onttroonde als de grootste partij van Amsterdam.

Tot een jaar na de verkiezingen klaagde toenmalig D66-fractievoorzitter Jan Paternotte over wat de partij 'aantrof' in het stadhuis na de overwinning. De puinhopen van de PvdA, die D66 wel even zou opruimen.

Maar de arrogante houding van D66 zorgde vier jaar lang voor verziekte verhoudingen tussen de grootste coalitie- en de grootste oppositiepartij van Amsterdam. En het is nog steeds niet goed.

Een collega-verslaggever concludeerde op de uitslagenavond van de PvdA dat er harder werd gejuicht om het verlies van D66 in Amsterdam dan om de meevallende resultaten van de PvdA in Emmen.

Terwijl er eigenlijk geen coalitie denkbaar is zonder D66 en PvdA, die bij GroenLinks moeten aanschuiven.

Zoals altijd in deze polderdelta kan de winnaar zich niet al te veel euforie veroorloven. Groot Wassink zal, als grootste partij, vanaf het begin rekening moeten houden met een aantal kleinere partijen, omdat die nodig zijn voor een meerderheid in de gemeenteraad. Zelfs wanneer verliezers zoals Kock zich even niet kunnen inhouden.

Groot Wassink kan ook niet anders, want de meest voor de hand liggende coalitie van GroenLinks, D66 en PvdA heeft een meerderheid van slechts 1 zetel. Mogelijk kiest Groot Wassink daarom voor een coalitie van vier partijen, door de Partij voor de Dieren of de VVD eraan toe te voegen.

Het vergt bijzonder veel tact om vertegenwoordigers van vier politieke stromingen op één lijn te krijgen.

Deze gave heeft informateur Maarten van Poelgeest gelukkig wel. De oud-wethouder heeft z'n hele carrière aan tafel gezeten met machtiger bondgenoten dan hijzelf, maar was desondanks succesvol.

Bovendien was hij de belangrijkste adviseur van Groot Wassink tijdens de voor GroenLinks teleurstellend verlopen coalitieonderhandelingen in 2014, waardoor de partij in de oppositie terechtkwam.

De periode waarin Groot Wassink een groot deel van zijn politieke idealen zal kunnen ver­wezenlijken, breekt bijna aan. Maar de weg daarheen vergt vooral bescheidenheid.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden