Plus

De duistere kringen rond Amsterdamse makelaar Aura C.

De Amsterdamse makelaar Aura C. (41) komt al jaren voor in grote strafdossiers - ook als slachtoffer. Nu wordt ze vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie die cocaïne smokkelde.

null Beeld Jip van den Toorn
Beeld Jip van den Toorn

Begin deze eeuw is Aura C. nog getrouwd met de in Amsterdam bekende vastgoedhandelaar Erik van Toorenburg, die met zijn Diacra Vastgoed in korte tijd voor maar liefst 130 miljoen euro aan vastgoed koopt. Die panden knapt Van Toorenburg op, om ze vervolgens te splitsen en met veel winst door te verkopen.

Het geld stroomt binnen, maar langzaam verschijnen barstjes in het op het oog welgestelde leven van Aura C. en Van Toorenburg.

C. wordt in 2003 op de luchthaven van Bogota opgepakt met twee ton verborgen in haar kleding. Van Toorenburg heeft dubieuze zakenpartners, onder wie oud-brandweerman Tonnie van Eunen, bekend als witwasser van de onderwereld.

In 2007 klapt de handel, in een affaire die de gemeente Amsterdam in verlegenheid brengt, als blijkt dat Van Toorenburg zo'n beetje alle regels aan zijn laars lapte.

Hij liet illegale werknemers zonder bescherming asbest verwijderen en verwerken. Ambtenaren van Bouw- en Woningtoezicht zouden tegen betaling de andere kant op hebben gekeken. Van Toorenburg wacht de rechtszaak niet af en vertrekt. Naar verluidt zit hij in Thailand.

Aura C. blijft in Amsterdam, waar zij door de rechter wordt aangewezen om de overgebleven bezittingen van haar man te beheren. Een echtscheiding volgt.

Plan voor woningoverval
Rond die tijd richt Aura C. met haar zus een makelaarskantoor op: Key Apartments, dat ze gebruikt om het overgebleven vastgoed te verhuren. Ze richt zich vooral op buitenlandse huurders die kort in Amsterdam verblijven.

In juli 2009 gaat het mis in een woning van C. in de Holendrechtstraat in de Rivierenbuurt. De vier Albanezen die het pand huren, gebruiken de woning als afspreekplek voor een drugsdeal, maar de andere partij komt om hen te beroven en opent direct het vuur.

Twee Albanezen sterven ter plekke, twee anderen raken zwaargewond. De leider van het groepje Albanezen springt van tweehoog naar beneden, met een kogel in zijn bil.

Een betrokkene bij de ripdeal wordt nu verdacht van het organiseren van de liquidatie waarbij de onschuldige dj Djordy Latumahina werd omgebracht - hij werd slachtoffer van een persoonsverwisseling.

Thuis overvallen
Vanaf november 2013 begeeft Aura C. zich volgens justitie in de cocaïnehandel. De politie tuigt onder de codenaam 13Koelruit een groot onderzoek op, waarover later meer. Ook in het criminele milieu gaan geruchten over de betrokkenheid van Aura C. bij drugssmokkel - en zo'n gerucht kan gevaarlijk zijn.

200.000

Op de luchthaven van de Colombiaanse hoofdstad Bogota is Aura C. in 2003 opgepakt met 200.000 euro verborgen in haar kleding.

Dat blijkt in december 2013, als de politie in een heel ander onderzoek crimineel Ismaila L. afluistert. Ze horen hoe hij een plan bedenkt om Aura C. thuis in Amsterdam te overvallen, nadat hij een tip heeft gekregen dat in het huis tonnen contant geld liggen.

Die tip is vermoedelijk afkomstig van Jonathan O., een Colombiaan die door justitie tot dezelfde criminele organisatie wordt gerekend als Aura C., al lijkt niet waarschijnlijk dat hun samenwerking hecht was.

O. had ook als C.'s klusjesman zicht op haar leven. Als beloning voor de tip zou O. dertig procent van de buit in het vooruitzicht zijn gesteld. O. is nooit vervolgd in deze kwestie.

Ismaila L. uit Zuidoost heeft een behoorlijke reputatie: hij was betrokken bij meerdere gewapende overvallen en staat bekend als gewelddadig. Hij wordt gezien als de man die in september 2013 in de Bijlmer een volstrekt onschuldige man doodschiet.

Ismaila L. stelt volgens de politie een ploeg gewelddadige vrienden samen voor de overval: Quincy S., die inmiddels wordt vervolgd voor het voorbereiden van een liquidatie, en Glotwich S., die door justitie wordt gezien als de man die vorig jaar de 18-jarige Naoufal Mohammadi doodschoot in de Ten Katestraat - alweer een toevallige omstander.

De overval op Aura C. wordt verijdeld en Ismaila L. krijgt een lange gevangenisstraf, waartegen hij in beroep is gegaan. Via advocaat Nancy Dekens ontkent hij elke betrokkenheid.

Bouwvakkers
Als Aura C. hoort over het plan voor de overval, zegt ze haar huis jaren geleden al te hebben beveiligd ('beter dan een kerk of moskee'), op aanraden van de politie. Ze zegt nooit geld of drugs thuis te bewaren.

Op hetzelfde moment dat de politie haar behoedt voor de woningoverval, heeft justitie haar in het vizier in het onderzoek 13Koelruit. Dat omvangrijke , maandenlange onderzoek, opgestart na informatie uit Zuid-Europa, richt zich op een groep Colombianen die op grote schaal cocaïne naar Europa zou smokkelen.

In april 2014 ziet een observatieteam een Mercedesbus stoppen in de Wijnbrugstraat in Rotterdam. In de auto wordt vijftig kilo cocaïne gevonden, in het huis nog eens vijftig kilo. Een groep Colombianen, waarvan een aantal als bouwvakker voor Aura C. werkt, wordt gearresteerd. Eén van hen bekent direct.

Vertrokken naar Colombia
In februari 2015 wordt ook Aura C. opgepakt. Ze wordt niet vervolgd voor de drugsvondst in Rotterdam, maar wel voor lidmaatschap van een criminele organisatie en voorbereidingshandelingen voor drugshandel. C. zou bendeleden hebben voorzien van auto's en woningen in Diemen, Amsterdam en Rotterdam en veelvuldig telefonisch met hen hebben gesproken.

C. ontkent alles. Slechts één van haar medeverdachten zat ooit een maand in een huis van Key Apartments, zegt haar advocaat (zie kader).

De verdachten in het onderzoek 13Koelruit staan vanaf maandag voor de rechter, in een proces dat meerdere dagen zal duren.

Niet alle verdachten zullen aanwezig zijn: een deel vertrok naar Colombia nadat de rechtbank hen had vrijgelaten, tot chagrijn van justitie. Aura C. zal wel verschijnen: zij is altijd in Amsterdam gebleven en is ook nog steeds actief als makelaar van verhuurwoningen.

'Er is een mythe rond Aura C. blijven hangen'

Reactie Maarten Pijnenburg, advocaat Aura C.: 'Cliënte draagt het verleden met de heer Van Toorenburg als een zware rugzak met zich mee. Hij heeft veel problemen achtergelaten. Door hard werken heeft ze geprobeerd een bestaan op te bouwen als fatsoenlijke woningbemiddelaar. Het is moeilijk te voorkomen dat ook verkeerde mensen zich melden. Er is kennelijk een mythe blijven hangen dat zij door de eerdere relatie over veel geld zou beschikken, wat leidde tot een met veel dank aan de politie verijdelde roofoverval.'

'De gestelde criminele organisatie bestaat in elk geval niet uit cliënte en ik ga ervan uit dat de rechtbank tot dezelfde conclusie zal komen. Zeer waarschijnlijk is achter de verkeerde dadergroep aangerend. De geschetste structuur in het dossier komt niet overeen met de werkelijkheid en de conclusies die worden getrokken zijn veelal gebaseerd op aannames, die vaak aantoonbaar niet juist zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden