Plus

De drum van Percy Holland hoort bij de herdenkingsmars

Met een herdenkingsmars door de stad begint vrijdag een maand van activiteiten rond het slavernijverleden. Met op de apintidrum, zoals altijd: Percy Holland.

Patrick Meershoek
Percy Holland met zijn apintidrum. 'Ook op een herdenking kan de muziek opgewekt zijn; het verdriet is voorbij' Beeld Tammy van Nerum
Percy Holland met zijn apintidrum. 'Ook op een herdenking kan de muziek opgewekt zijn; het verdriet is voorbij'Beeld Tammy van Nerum

Apinti besteld? Percy Holland gebeld. De slagwerker is een vertrouwde verschijning tijdens herdenkingsbijeenkomsten, culturele ceremonies en andere plechtigheden van de Afro-Surinaamse gemeenschap. Vandaag laat de 67-jarige Holland zijn trommel klinken tijdens de memre waka, de jaarlijkse mars langs de grachten die meteen ook de aftrap is voor een maand vol activiteiten rond het slavernijverleden.

Holland zegt - bescheiden - dat zijn bijdrage bedoeld is om wat sfeer toe te voegen aan de bijeenkomst, maar met zijn drumsolo's zet hij ook een eeuwenoude traditie voort.

De apinti kwam als voorloper van de mobiele telefoon mee met de tot slaaf gemaakten van Afrika naar Suriname: met een grote variëteit aan slagen op de trommel konden in het binnenland boodschappen worden verspreid van dorp naar dorp.

Holland leerde de kneepjes van het vak van zijn vroegere zwager, Louis Blaaspijp, een in Suriname bekende cultureel werker die ook een boek schreef over de traditionele wintireligie. "Ik was nog maar een kleine jongen toen ik mijn eerste lessen kreeg van Louis," vertelt Holland. "De drums spelen een belangrijke rol in de Afro-Surinaamse cultuur. Maar ze moeten wel goed worden gebruikt. Het draait niet alleen om muzikaliteit, het gaat ook om begrip van de rituelen."

Contact met de goden
In Suriname combineerde Holland zijn werk als gevangenisbewaarder met zijn trommelwerk voor een culturele organisatie. "We verzorgden onder meer de muziek op winti-prei's, dansavonden in het bos waarop contact wordt gelegd met de goden. Als makers van de traditionele Afro-Surinaamse muziek kregen we ook uitnodigingen om in het buitenland te komen spelen. In het Caribisch gebied, maar ook in Europa. Dankzij de drums heb ik veel van de wereld kunnen zien."

Een arbeidsconflict deed Holland in de jaren negentig besluiten met zijn trommels naar Amsterdam te verhuizen. Hij werkt nu als beveiliger om zijn bescheiden AOW aan te vullen. Het enige dat hij mist van Suriname is het klimaat, zegt hij lachend, en de ontspannen sfeer. "De mensen in Suriname hebben meer tijd en ruimte voor spontaniteit. Als we daar zin in hadden, gingen we ergens buiten muziek maken. Als je dat hier doet, word je meteen op de bon geslingerd."

In Amsterdam heeft Holland zijn eigen culturele organisatie opgericht, Prefuru. Daarnaast geeft hij les om op zijn beurt zijn kennis over te dragen aan een nieuwe generatie.

Helaas neemt de belangstelling onder jongeren af, concludeert hij. "De nieuwe generatie stort zich met veel enthousiasme op het maken van kawina-muziek. Die maakt ook deel uit van de Afro-­Surinaamse cultuur, maar ik vind het toch jammer dat de drums minder aandacht krijgen."

Gedenksteen in ambtwoning
De komende maand zal de apinti van Holland in elk geval geregeld klinken in de stad. Vandaag speelt hij voor de ambtswoning aan de Herengracht, in de zeventiende eeuw de woning van Paulus Godin, koopman en bestuurder van zowel de West-Indische Compagnie als de Sociëteit Suriname. Een gedenksteen voor de woning herinnert aan het aandeel van slavenhandel en slavernij in de welvaart van het vroegere Amsterdam.

Holland zegt ter plaatse te besluiten wat hij speelt. "Het hangt af van de activiteit, maar ook van de sfeer op het moment. Ook op een herdenking kan de muziek opgewekt zijn. De slavernij is al lang geleden afgeschaft. We denken terug aan wat er gebeurd is, maar het verdriet is voorbij."

De memre waka vertrekt vrijdagmiddag om 15 uur vanaf de Dam en eindigt rond 16.15 uur voor de ambtswoning aan de Herengracht 502. Daar is een plechtigheid met speeches en kranslegging.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden