Hans van der Beek.Beeld Artur Krynicki

De drukste dame van de stad schreef ook nog een bijbel

Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: boekpresentatie Bye bye burnout.

Je kunt een nieuw boek aankondigen als ‘20 tips voor/tegen enzovoorts’, dit is de tijd van de lijstjes. Maar je kunt ook een volgende stap zetten en je boek presenteren als de nieuwe directie- en managementbijbel.

Een bijbel, nu al.

Ik hou heel erg van ronken en reclamejongens moeten dat vooral blijven doen, maar een bijbel? Nog voor de eerste druk? Zelfs de bijbel van Onze Lieve Heer moest zich eerst nog bewijzen en dat duurde een eeuw of drie, vier.

Deze heet Bye bye burnout, met als ondertitel: uitval op de werkvloer voorkomen en aanpakken. De acteur is Mascha Mooy, ervaringsdeskundige.

Ik kom haar regelmatig tegen op feestjes. Ze noemt zichzelf de drukste dame van Amsterdam. Ik spreek dat niet tegen.

In het tuinhuis van de uitgeverij staan tafeltjes met kaasstengels, minitomaatjes, zoute pinda’s en olijven met feta. Dan heet je wel alles en iedereen welkom.

Hoofdredacteur Sandra Wouters gaat beginnen. “Er is geen microfoon, maar Mascha heeft volume genoeg.”

Dan is er alsnog een microfoon, jammer.

Wouters was ooit geveld door een longontsteking. Dat was een burn-out, maar er was een longontsteking voor nodig om dat duidelijk te maken. Daarom wilde ze dit boek met Mooy maken. Om management de juiste tools aan te reiken.

Dan de auteur van de bijbel zelf. Mooy: “Werkgevers, hr, ze hebben allemaal geen idee. Maar een burn-out kost meer dan een ton. Als je een kleine ondernemer bent, kan het je faillissement betekenen.”

Veel dank is er ook voor haar vriend. “Mijn tegenpool, Jan ­Willem. Zonder hem ging ik echt van God los.”

We klappen voor Jan Willem.

Ik zie een lange man die inderdaad een bovenmenselijk relaxte indruk maakt, meteen, eerste indruk. Hij wordt dan ook Koala genoemd, hoor ik nu.

Mooy: “Zo is hij in Elsevier gekomen, de koala van Mascha.”

Het eerste exemplaar is voor bejubeld vermogensbeheerder Martine Hafkamp. Haar eerste woorden: “Ik leerde Mascha kennen als superhysterisch. Ik dacht: o mijn hemel, wat is dit?”

Ik kan inmiddels alleen nog maar naar De Koala kijken.

Na afloop stap ik op hem af, want Mooy omzeil ik. Gisteren was ik al bij Lonneke Hoogeboom en ik moet oppassen voor een eigen burn-out.

Hoe doet hij dat, leven met zo’n druktemaker?

“Mascha is de hysterische, ik de rustige. Dat gaat prima samen. Ik stuur haar bij, zij brengt joie de vivre in de relatie.”

Wel erg veel joie de vivre.

“Ja, maar ik hou er wel van. Persoonlijk. Anders is het zo’n saaie bedoeling.”

Ik wil hem aaien.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl.

Wat boekpresentatie Bye bye burnout
Waar uitgeverij Business Contact, Prinsengracht
Wie Mascha Mooy, Martine Hafkamp, Sandra Wouters, Elske Doets, Sandra ­Wouters, Bastiaan van Schaik, Jan Willem Loogmann
Wanneer woensdag 9 oktober, 17.30 tot 19.30 uur

Drank en spijs **
Sfeer ****
Hans heeft serieus koala’s gegoogled, aaaaagh.

Auteur Mascha Mooy: “Ik wil iets tastbaars achterlaten.” Met Jan Willem Logemann, partner/tegenpool/koala.Beeld Hans van der Beek
Martine Hafkamp (Fintessa Vermogensbeheer). De ­makers van GTST plukten haar naam uit het telefoonboek. “Vroeger vond ik het niet leuk, nu kan ik erom lachen.”Beeld Hans van der Beek
Elske Doets (Doets Reizen, Zakenvrouw van het jaar 2007 en ook oprichter van Young Lady Business Academy) en Marijke Paaijmans (Herengracht Legal Services).Beeld Hans van der Beek
Sandra Wouters, hoofdredacteur Business Contact, en stylist Bastiaan van Schaik, met een beetje een ­gehavende mond. “Zoenschade!” Nieuw woord.Beeld Hans van der Beek
Team Bye bye burnout: arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers, stagiaire Ilse van den Belt en coach Maria Dekker.Beeld Hans van der Beek
Hugo Maarleveld (2010 uitgevers), oud-stagebegeleider van Mooy bij Elsevier: “Al mijn assistenten heeft ze gek ­gemaakt.” Met interieurarchitect Babette Vermaase.Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden