PlusAnalyse

De drugsbaron van het Pater Piloplein in Undercover

Het vette Brabantse accent, de combinatie van snoeihard geweld en humor, het sterke acteerwerk van Frank Lammers als drugsbaas: Undercover is razend populair. Wat is werkelijkheid in de serie die is geïnspireerd op de ontmaskering van drugscrimineel Janus van W.?

Frank Lammers en Raymond Thiry als criminelen. Beeld Netflix
Frank Lammers en Raymond Thiry als criminelen.Beeld Netflix

‘Deze reeks is geïnspireerd door waargebeurde feiten. Namen, personages, gebeurtenissen en locaties zijn verzonnen of gefictionaliseerd. Elke overeenkomst met bestaande personen, levend of dood, is louter toevallig of onbedoeld.’

Anders dan deze disclaimer aan het begin van elke aflevering van de populaire Netflixserie Undercover wil doen geloven, zijn de verhaallijnen niet uit de lucht gegrepen. De serie draait om twee undercoveragenten die op een Belgische camping een Eindhovense drugsbaron proberen te ontmaskeren. Precies dat deel van het script komt rechtstreeks uit het strafdossier van de veroordeelde Janus van W. uit Eindhoven, die door de Belgische justitie werd gerekend tot de grootste drugshandelaren van Europa.

De zoektocht naar het waarheidsgehalte van de serie begint net over de grens, in Lommel. Verscholen in Belgisch Limburg ligt daar vakantiepark Parelstrand, rustoord van weleer. Tegenwoordig wordt de helft van de camping bevolkt door arbeidsmigranten. Op de andere helft staan de houten chaletjes waarin Janus van W. en zijn bendeleden woonden. Op een pleintje tussen de huisjes staat een straatnaambordje dat daaraan nog herinnert: Pater Pilo­plein. Het zou verwijzen naar de bijnaam van de Eindhovenaar, die het bord er zelf neerzette.

Strafdossier

Er bestaat geen enkele twijfel over dat Janus van W. model stond voor het personage Ferry Bouman – vertolkt door Frank Lammers. Dat zegt ook zijn Belgische advocaat Luk Delbrouck. Hij kreeg van Janus opdracht de serie tegen te houden: “Ik begreep dat de programmamakers het strafdossier van mijn cliënt in bezit hadden. Zelf ontkennen ze dat en ik kan het niet bewijzen. Daarom hebben we afgezien van een rechtszaak. Maar undercoveragenten, een camping: het lijkt allemaal wel heel erg op wat mijn cliënt heeft meegemaakt.”

Tom Waes en Anna Drijver als undercoveragenten. Beeld Netflix
Tom Waes en Anna Drijver als undercoveragenten.Beeld Netflix

Dat gebeurde allemaal tien jaar geleden op Parelstrand. En dus niet Zonnedauw, de naam in de serie, of Blauwe Meer, het andere recreatiepark in Lommel, waar de opnames voor de serie plaatsvonden. In Undercover wordt de drugsbaron omschreven als ‘een gast met twee gezichten. Doordeweeks zit hij in zijn villa. Daar is hij onbereikbaar. Maar in het weekend zit hij op een chalet een paar honderd meter van zijn huis’, krijgt de undercoveragent in de eerste aflevering te horen. Daar is weinig aan gelogen. Janus woonde inderdaad in een villa in Lommel, al was die in werkelijkheid wat kleiner. In het weekend zat hij veelal op camping Parelstrand, 300 meter van zijn huis. Het is ook de plek waar op 14 juni 2009 een jarenlange undercoveractie tot een hoogtepunt komt. Daarover later meer.

Eerst terug naar het Pater Piloplein. Om de hoek ervan staat het chalet van de twee agenten die de operatie tot zo’n succes maakten. Het huisje met zijn witte gevels ziet er nu een beetje vervallen uit, maar tien jaar geleden was dit de thuisbasis van Billy en Nina. Ze waren Belgisch en dus niet zoals in de serie, een Vlaamse man en Nederlandse vrouw.

“Die undercoveragent had een paardenstaart tot op zijn kont,” vertelt een vrouw, die uit een chalet iets verderop komt. Zij en haar dochter vonden Billy een beetje vreemd. “Maar goed, dat zijn we hier allemaal, dus dat klikte wel. Je kwam hem overal tegen: hij deed mee aan de nieuwjaarsduik, maar ging ook met ons naar de kroeg. Dat café lag vroeger net buiten de camping; daar kwamen Janus en zijn vrienden ook. Op een gegeven moment is Billy met die groep opgetrokken. Dat hij een undercoveragent was? Nooit iets van gemerkt.”

Janus woonde in hetzelfde straatje als de undercoveragenten, vijf deuren verderop, in het enige chalet met dakpannen. In de serie stapt de door Anna Drijver gespeelde agente al op de eerste dag binnen bij Janus en zijn vrouw. In werkelijkheid ging het infiltreren ontzettend langzaam. Er is wel contact, maar Janus laat nooit het achterste van zijn tong zien. De undercoveragenten wonen al anderhalf jaar op Parelstrand als het eerste succesje wordt geboekt. Janus laat een prepaidkaart van zijn telefoon rondslingeren die wordt gevonden door Billy. Eindelijk hebben de opsporingsdiensten een telefoonnummer om af te tappen, blijkt uit een reconstructie die Joris van der Aa van de Gazet van Antwerpen destijds maakte. In de serie gebeurt iets soortgelijks als de infiltranten de simkaart van Ferry Bouman fotograferen.

Italiaanse zakenpartner

Tijdens het bekijken van de afleveringen moest Van der Aa terugdenken aan iets wat plaatsvond bij het popconcert Vrienden van Amstel, of zoals Janus het in een sms zou hebben genoemd ‘Friends of the Amstel’. “In de serie gaat Ferry Bouman in zee met een Italiaan, waar hij het duidelijk niet op heeft. In werkelijkheid kreeg Janus ook helemaal het heen en weer van een Italiaanse zakenpartner. Die kwam niet of te laat opdagen bij afspraken bij de Vrienden van Amstel, reageerde niet op sms’jes en kwam moeizaam over de brug met betalingen.”

null Beeld Netflix
Beeld Netflix

In de serie wordt Ferry Bouman op de camping beschoten door die Italiaanse zakenpartner. Totale fictie, al is Janus in werkelijkheid ook ontsnapt aan de dood, meerdere keren zelfs. Ongetwijfeld de bekendste aanslag vond plaats in februari 2009 bij McDonald’s in Best. Terwijl Janus wordt gevolgd door een observatieteam loopt hij op het parkeerterrein zijn achterneef tegen het lijf. De twee hebben al langer ruzie. Zijn achterneef haalt een pistool tevoorschijn en beschiet Janus. Die raakt zwaargewond aan zijn arm. Dat Ferry Bouman in de serie zijn arm in een mitella draagt, lijkt dus ook geen toeval.

De schietpartij in Best verstoort overigens de plannen voor een drugstransport waarover undercoveragent Billy contact heeft met Janus. Onderdeel van Billy’s cover is zijn werk als internationaal schipper. Janus wil dat hij een ton coke ophaalt in Zuid-Amerika. Zo ver komt het uiteindelijk niet. Omdat het te gevaarlijk is om Billy de drugs ook daadwerkelijk op te laten halen, besluiten politie en justitie in te grijpen.

Dat gebeurt in de ochtend van 14 juni 2009. Undercoveragenten Billy en Nina hebben de avond ervoor met een barbecue hun verloving gevierd. Vrienden worden de ochtend erna nog een keer bij elkaar geroepen in een partytent op het Pater Piloplein. “De undercoveragent kwam die ochtend op een stokpaardje aangehuppeld, heb ik gehoord,” zegt een Belgische vrouw die al een paar decennia om de hoek van het pleintje woont. “Het was denk ik een uur of half elf in de ochtend toen voor het chalet de ene na de andere politiewagen stopte. Ik zag allemaal agenten uitstappen die bivakmutsen over hun hoofd trokken en richting het pleintje liepen. Toen hebben ze heel die bende aangehouden.”

De climax van de undercoveractie vond dus niet tijdens de bruiloft plaats, maar verder komt de versie uit de serie aardig overeen met de werkelijkheid. Verschillende feestgangers, onder wie Janus, worden opgepakt door de speciale unit van de Belgische politie. Tegelijkertijd vallen agenten op twintig adressen in Nederland en België binnen.

Uiteindelijk wordt Janus veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf vanwege de smokkel van 15.000 kilo hasj en 600 kilo amfetamine. In 2015 komt hij vervroegd vrij met de voorwaarde dat hij zich nooit meer in België laat zien. Als de politie hem op de korrel heeft in een andere grootschalige drugszaak, bij het Bestse bedrijf Party King, duikt hij onder. Waar? Niemand die het weet, mogelijk in Paraguay of Zuid-Afrika.

Genoeg ingrediënten dus voor een nieuw seizoen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden