De droom van Martin Luther King

Beyoncé besluit het concert voor Barack Obama's inauguratie met haar versie van America the beautiful. Foto AP/Charles Dharapak Beeld
Beyoncé besluit het concert voor Barack Obama's inauguratie met haar versie van America the beautiful. Foto AP/Charles Dharapak

Dat hadden we George W. Bush nooit zien doen. Dansen op Higher ground, uitgevoerd door Stevie Wonder zelf, met Usher en Shakira aan zijn zijde. Maar Barack Obama kon niet blijven zitten: dit was zíjn feest en hij vierde onbekommerd de bekroning van tientallen jaren zwarteburgerrechtenstrijd.

In de campagne vermeed Obama de notie 'ras' zo veel mogelijk; het was voor aarzelende kiezers al moeilijk genoeg op een zwarte kandidaat te stemmen, zelfs al was die voor vijftig procent blank. Om hen over de streep te trekken, bleef Obama zo kleurloos mogelijk. Maar gisteren, bij het We are one-concert voor het Lincolnmonument in Washington, hoefde de aanstaande president zich niet meer in te houden.

Niet voor niets was Martin Luther King de man naar wie het meest werd verwezen: never mind Oba-ma's blanke moeder, zijn presidentschap is bij voorbaat de vervulling van Kings droom van een Amerika waar niet 'de kleur van je huid, maar je karakter' doorslaggevend is.

Zwarte prominenten, van Stevie Wonder via Denzel Washington en Tiger Woods tot Beyoncé, lieten alleen al door hun aanwezigheid zien hoeveel veranderd is sinds de dagen van King.

Uit een nog verder verleden kwam de herinnering aan zangeres Marian Anderson, die in 1939 niet mocht optreden in één van de gebouwen van het Congres en met steun van Eleanor Roosevelt uitweek naar het Lincoln Monument - de zwartwit-beelden daarvan onderstreepten zondag het tijdsverschil. (STEVO AKKERMAN)

Vandaag in Het Parool: Hoe Barack Obama in de markt werd gezet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden