De droge voetbalvelden zijn nog niet bespeelbaar

Amsterdamse voetbalclubs verkeren nog in onzekerheid over de exacte startdatum van het nieuwe seizoen. Door de extreme droogte van afgelopen maanden mogen sommige grasvelden nog niet in gebruik worden genomen. "Dat zou later in het jaar problemen kunnen opleveren."

Raounak Khaddari
Een voetbalveld van HSC in Sappemeer wordt besproeid. Veel voetbalclubs in Nederland zitten door de droogte met de handen in het haar Beeld anp
Een voetbalveld van HSC in Sappemeer wordt besproeid. Veel voetbalclubs in Nederland zitten door de droogte met de handen in het haarBeeld anp

Van de 170 sportvelden in Amsterdam hebben 98 natuurlijk gras. Die zijn aan het begin van de zomer voorzien van hun reguliere onderhoud. De velden worden vlak gemaakt, opnieuw ingezaaid, bemest en beregend.

De zomerstop van tien weken is doorgaans lang genoeg voor herstel van het gras, maar door de extreme zomermaanden is het tegendeel bereikt. Volgens de woordvoerder van wethouder Kukenheim zijn de velden nog te jong en kwetsbaar en niet geschikt om belast te worden.

Met slootwater en pompinstallaties zijn de velden in stadsdeel Nieuw-west continu natgehouden. Sommige velden in de stad zijn halverwege augustus zelfs voor een tweede keer ingezaaid en bemest. Maar ondanks alle inspanningen kan de schade niet snel genoeg worden ingelopen.

Trainingen
De gemeente, die 85 van de velden met natuurlijk gras beheert, heeft in samenspraak met de KNVB een brief verstuurd naar de sportverenigingen. De boodschap: er kan in ieder geval tot 31 augustus niet op de grasvelden gevoetbald worden.
Maandag beginnen met de scholen ook de voetbaltrainingen.

Bij de meeste verenigingen is dat mogelijk, maar het zal in ieder geval op alle natuurgrasvelden in stadsdeel West de aankomende week stil zijn.

"Als we de velden nu in gebruik laten nemen, zou dat later in het jaar blijvende schade kunnen opleveren."

De natuurgrasvelden in West worden, net als Sportpark Schellingwoude en Sportpark Tuindorp Oostzaan, nog voor het weekend van 8 september herkeurd. De leden van Sportpark Oostzanerwerf moeten langer geduld hebben. Die velden zijn in ieder geval tot 1 oktober onbespeelbaar.

Ondanks de tegenslagen heeft de woordvoerder van Kukenheim er vertrouwen in. "Zoals het er nu uit ziet zal het merendeel van de velden voor de competitie, die in het weekend van 21 september van start gaat, gereed zijn."

Aannemer
Bij AFC IJburg zijn dit weekend 15 wedstrijden afgelast. De voetbalclub meldt op laat op haar website dat het veld waarop gespeeld zou worden niet op tijd kon worden opgeleverd door de aannemer. Ook AVV Swift kampt met problemen. Hoewel de club slechts kunstgrasvelden heeft, zijn ook daar de velden niet gereed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden