Schuim

De dresscode is zorgwekkend: doe je trainingspak aan

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de presentatie van Groente! van Niven Kunz.

Sportschoolhouder Arie Boomsma (Vondelgym) en chef-kok Niven Kunz (r), de man die een Michelinster bij elkaar kookte met groentenBeeld Schuim

Op de buitenbar staan de lege glazen al te wachten, zo'n anderhalve meter breed. Aan beiden kanten ligt een houten kist met allemaal groenten waarvan ik zo snel alleen groene asperges herken. Dat belooft niet veel goeds, en dat zeg ik ook tegen de ober.

"Wat wilt u, meneer? Wijn? Champagne?"

Het is twaalf uur, ik sta net naast mijn bed en het loopt nu al tegen de dertig graden - laten we ook niet overdrijven.

Koffie hebben ze niet, wel water en sapjes. Het wordt water.

Op de tafels liggen trosjes mini-tomaatjes, als eetbare decoratie. Vandaag gaat het over groenten. Over hoe lekker die zijn en dat je er eigenlijk helemaal geen vlees bij hoeft te eten en daar dan een heel boek vol van. Misschien moet ik toch snel nog even een paar glazen witte wijn achterover tikken.

Michelinkok Niven Kunz presenteert zijn nieuwe boek Groente! in de Vondelgym en dat is best zorgwekkend, want de dresscode is: 'Doe je trainingspak aan - en nee, da's geen geintje.'

Inderdaad is daar Arie Boomsma in een korte broek. Hij kan het hebben.

Het gezelschap wordt mee naar de kelder genomen. In de Vondelgym staan allemaal apparaten waar mensen voor hun lol aan gaan duwen en trekken. Je kunt er ook zwemmen.

Boomsma: "Schoenen uit! Iedereen die dacht: we zien wel hoe het loopt - helaas."

Braaf doe ik mijn schoenen uit. Vandaag heb ik geen gat in één sok, maar in allebei. Op blote voeten sluit ik aan.

Boomsma: "We beginnen met een beetje zweten. Dit zijn Patrick en Bernard."

Patrick en Bernard zijn twee frisse knapen en die laten ons springen en opdrukken en tikkertje en nog meer dingen waar een manspersoon van mijn omvang ongenadig van gaat zweten.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Een cameraman legt het allemaal vast. Dat wordt weer lachen voor de mensen op Instragram.

Ik zit meteen weer op de middelbare school: zo min mogelijk meedoen en stiekem kijken of de meester het ziet.

We moeten op onze billen zitten met onze benen gestrekt vooruit ("Voeten van de grond!") en dan een bal van vier kilo aan elkaar doorgeven, zo snel mogelijk.

Kunz zit naast me. "Dat worden vast weinig sterretjes, hè."

"Ik ga jullie helemaal kapot schrijven," antwoord ik naar eer en geweten.

Dan is het afgelopen. Er is water en witte wijn.

Het eerste exemplaar is voor Gerard Ekdom. Hij zegt dat Kunz geen chef, maar een kunstenaar is.

Een ober gaat rond met drie recepten uit het boek. Ik kies de garnalen met stukjes fruit en pinda's en een paar kleine, groene blaadjes. Zo lust ik ook groente, ja.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat presentatie Groente! van Niven Kunz
Waar Vondelgym, Wibautstraat
Wie Niven Kunz, Arie Boomsma, Gerard Ekdom, Claire Schalm, Henkjan Smits, Hugo Kennis
Wanneer maandag 29 mei, van 12.00 tot 14.30 uur

Drank en spijs ***
Sfeer **
Hans wil ook graag levend fotoshoppen met de armen van Arie Boomsma. En dan meteen ook zijn hoofd.

Talentenjager Henkjan Smits (l) en dj Gerard Ekdom, die een nieuwe playlist maakte voor Kunz' restaurant. 'Hij draaide Céline Dion. En Adèle'Beeld Schuim
Personal trainer Sander Bos, tv-kok Hugo Kennis ('Kennis. Als in: aangenaam') en Gijsbregt Brouwer (De buik van Rotterdam)Beeld Schuim
Richard en Diana Jongenotter (Plus Supermarkt) en Sylvia van Alphen (r) van Juiz-S. Haar groentesapjes zijn 100 procent TLC. Huh? 'Troeploos, lekker en cold pressed'Beeld Schuim
Ellen Steenkamp, Bert Zuidhof, Judith Renard, Erik Rikkelman, José van Riele en Claire Schalm van Kosmos UitgeversBeeld Schuim
Levend fotoshop: Theor Verplancke (Umami) en de armen van Arie BoomsmaBeeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden