'De Don' nieuwe trainer DWV

Martinusspeler Roel Smeeing (links) in duel met Duncan Goedhart (Voorland). Foto Marcel Israel Beeld
Martinusspeler Roel Smeeing (links) in duel met Duncan Goedhart (Voorland). Foto Marcel Israel

Zondag tweede klasse B (Voorland - Sporting Martinus 0-1)

AMSTERDAM - Donny Guezen bestiert volgend jaar DWV, in een duotrainerschap met clubicoon Jan de Haze. Met de markante oefenmeester van Sporting Martinus staat de club uit Noord wel het een en ander te wachten.

Een blits sportjack, een kale kop en een stoppelbaard van zeg een dag of twee. Donny Guezen, volgend jaar een van de twee trainers bij DWV, is gauw gevonden op sportpark Voorland.

En die Guezen (49) laat zich langs de lijn horen ook, op authentieke wijze. De coños en de putas vliegen om de oren. En dan te bedenken dat 'de Don' volgens Jannis van der Lijcke, de technische coördinator van Sporting Martinus, de voorbije jaren een rustiger persoon is geworden.

"Donny is een volbloed Amsterdammer, met het hart op de tong," zegt Van der Lijcke. "Hij kan zich soms best extreem uiten. Acht jaar geleden had ik hem hier ook nóóit aangenomen als trainer. Zijn karaktertrekken kunnen ook een positieve uitwerking hebben, maar daar moet je als speler wel tegen kunnen. Bij ons is het altijd binnen de perken gebleven, trouwens."

Er zijn clubs in Noord die openlijk laten weten het type-Guezen niet zo zien te zitten: te lastig. Het is een voorbode voor wat DWV komend seizoen te wachten staat. Guezen lacht. "Ik ben een echte boogschutter, hè? Ik zeg wat ik denk. Ik ga mijzelf niet verloochenen, dus daar zullen een hoop spelers wel aan moeten wennen, ja."

En het lijkt toch al zo'n apart stel te worden, volgend jaar op sportpark Elzenhagen. Jan de Haze, de bedachtzame, wat norse voormalig technicus van het gouden DWV uit de jaren tachtig. Een clubicoon als roerganger. En Guezen, met zijn glimmende schedel en ongeschoren tronie als de man met de diploma's, die de poppetjes op de juiste plaats komt zetten - met ferme taal.

Gaat dat wel goed straks, twee kapiteins op een schip? Een duobaan heeft zijn risico's - dat weten ze bij poulegenoot DCG inmiddels al te goed. Guezen verwacht geen bonje. Beide voetbalverslaafden hangen geregeld aan de telefoon - en dan gaat het vooral over voetbal, voetbal en voetbal. Hij kent De Haze sinds jaar en dag, traint zelfs diens zoontje bij de D1 van IVV.

"Ach, er wordt ook beweerd dat ik een soort stroman van Jan zou zijn, omdat ik mijn trainerspapieren heb, en hij niet," weet Guezen. "Als je twintig man hebt in je spelersgroep, dan kun je die moeilijk in je eentje trainen. Ik blijf altijd verantwoordelijk voor de dingen die ik zelf doe. "

Guezen een stroman? Van der Lijcke kan het zich nauwelijks voorstellen. "Dat zit niet in z'n karakter. Hij is niet het type van ik loop er maar een beetje bij te hobbelen."

Van der Lijcke baalt ondertussen stevig. Guezen erkent dat hij zijn woord al had gegeven aan Martinus om een contract te tekenen voor nog een seizoen, maar er was nog niets ondertekend.

En plots was daar DWV. "Ik gun Don die kans van harte," zegt Van der Lijcke. "Maar dit zadelt ons wel op met een groot probleem. Het is zowat half maart, ga dan nog maar eens een nieuwe trainer zoeken. De beteren hebben dan elders allang een betrekking."

Voorland - Sporting Martinus 0-1
Het zondagelftal van Voorland verkeert evenals dat op zaterdag in acute degradatienood. Met veel spelers uit het tweede elftal dient de club zijn kansen te keren, een haast uitzichtloze zaak. Tegen een matig voetballend Martinus leverde dat bitter weinig op, maar wel een matte wedstrijd zonder veel noemenswaardige kansen of incidenten. Aanvaller Roel Smeeing van Martinus kopte raak uit een corner van Robin Meerhoff, vijf minuten voor tijd. Voorland zit met of zonder degradatiezorgen in hetzelfde lastige parket als Martinus. De club raakt Ger Breugem volgend jaar kwijt aan HBOK, dat in de Voorlandtrainer uit Noord de opvolger ziet van Jan de Haze. Een opvolger is nog niet gevonden. (REMCO JANSSEN)

Bron foto's: Marcel Israel, website: www.marisfo.nl

Donny Guezen: 'Ik ben een echte boogschutter, hè? Ik zeg wat ik denk. Ik ga mijzelf niet verloochenen'. Foto Marcel Israel Beeld
Donny Guezen: 'Ik ben een echte boogschutter, hè? Ik zeg wat ik denk. Ik ga mijzelf niet verloochenen'. Foto Marcel Israel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden