Interview

'De discussie over de Kinkerbuurt is gepolariseerd'

Deze zomer publiceert Else Lenselink bij Het Parool haar serie Groeten uit de Kinkerbuurt over de veranderingen in deze volksbuurt, waar ze zelf sinds 2014 woont. 'Sommige groepen leven totaal langs elkaar heen.'

Redactie
null Beeld Groeten uit de Kinkerbuurt
Beeld Groeten uit de Kinkerbuurt

Ruim anderhalf jaar is ze nu bezig met het project Groeten uit de Kinkerbuurt. Buurtbewoner en journalist Else Lenselink legt met foto's, video's en interviews vast wat buurtbewoners vinden van de opwaardering van hun buurt. "Het viel me op hoe gepolariseerd de discussies in de media waren en dat mensen in mijn straat zich daar niet zo in herkennen."

De bedoeling van het project Groeten uit de Kinkerbuurt is om het veelbesproken 'opwaarderingsproces' in deze buurt te volgen en in beeld te brengen. Niet aan de hand van cijfers, onderzoeken en statements van experts en politici, maar juist door de ogen van de bewoners die er direct in hun eigen leven mee te maken krijgen. "Omdat het proces in deze buurt nu in volle gang is, kunnen we in 'real time' volgen hoe het zich voltrekt. Er woont een strijdbaar volkje in deze buurt en ik ben heel benieuwd hoe het hen zal vergaan."

Soms zijn uitkomsten verrassend. "Het blijkt dat Amsterdammers die al lang in de buurt wonen helemaal niets hebben tegen de zogenoemde yuppen, iedereen is welkom, zolang je niet teveel herrie maakt en af en toe gezellig meedoet. Maar vaak ook vind ik een bevestiging van wat de wetenschappers vertellen dat er gaat gebeuren."

Tweedeling
Zo ervaart Lenselink dat de tweedeling tussen verschillende type mensen 'levensecht' is. "Sommige groepen leven totaal langs elkaar heen. Ze hebben vaak niet eens door dat de ander bestaat."

Zelf is ze ook onderdeel van het project. "Na vijftien jaar in de Bijlmer besloot ik in 2014 weer naar de stad te verhuizen. Precies in die periode barstte de discussie over veryupping van de Kinkerbuurt los. De opening van uitgaanscentrum De Hallen had die ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht."

"Maar tijdens mijn vijftien jaar in de Bijlmer waren de veranderingen in de stad een beetje aan mij voorbij gegaan. Heel naïef dacht dat ik in de volksbuurt terecht zou komen die de Kinkerbuurt was toen ik hem vijftien jaar geleden achterliet."

Else Lenselink Beeld Paul Enkelaar
Else LenselinkBeeld Paul Enkelaar

"Voor een nieuwkomer heb ik atypische trekjes - ik ben zeker niet meer young, ik heb een motorfiets voor de deur in plaats van een bakfiets; ik heb geen kleuters maar puberkinderen; ik heb geen cent te makken en ik doe gezellig mee in de buurt. Toch word ik regelmatig aangezien voor een yup."

Meer waard
Ze heeft zich daar wel eens over verbaasd. "Als ter sprake komt dat ik in een voormalige huurwoning woon, kan ik in de Kinkerbuurt rekenen op stevig gefronste wenkbrauwen. Inmiddels begrijp ik waarom dat is. Ons huis en dat van mijn VVE-genoten is nu gemiddeld 50.000 euro meer waard dan een jaar geleden."

"In mijn pand zijn de eerste paar huizen alweer met aanzienlijke winsten doorverkocht en uitgebaat als verhuurobject. Maar wie woonden er voor de verkoop in ons pand? Had iemand willen blijven die nu in Nieuw-West of Purmerend moet wonen? Binnenkort ga ik daar achterkomen."

Lees ook: Veryupping, vertrutting of opwaardering: het gebeurt nu in de Kinkerbuurt

Over Else Lenselink

Else Lenselink is freelance camjo en tekstschrijver. Sinds 2009 heeft ze o.a. gewerkt voor Mug Magazine, HP de Tijd, de Huurderskrant, het Amsterdam Magazine Zuidoost, Buurt TV Het Gewilde Westen, Stadsdeel Amsterdam West, Free Press Unlimited en Het Huygens College. Sinds 2014 woont ze 'duur scheef' met haar gezin in de Kinkerbuurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden