De dikke vinger naar de overheid heeft gewonnen

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column uit Het Parool.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

De grote winnaar is natuurlijk Mark Rutte, die 'voor' stemde. Rutte heeft, als EU-voorzitter, al aanzien in Brussel, maar hij kan nu zaken eisen. Men moet nu naar hem luisteren. Pas wanneer hij akkoord gaat met veranderingen in het associatieverdrag, zal men het verdrag daadwerkelijk kunnen ratificeren. EU-leiders zullen voor hem moeten buigen.

De eer Nederland in de EU machtiger te hebben gemaakt komt toe aan zes jongens en een laptop. De jongens van GeenStijl. Ik wil drie heren noemen. De grote man achter het referendum: Bart Nijman. Het gezicht van GeenPeil Jan Roos en iemand die zich rot heeft gewerkt met flyeren, Alptekin Akdogan. Ik noem ze omdat deze drie heren meer voor de democratie hebben gedaan dan welk Kamerlid ook.

De indruk bij dit referendum bestond dat ministers, staatssecretarissen en Kamerleden dachten dat het wel 'goed' zou komen als je het publiek maar goed zou voorlichten. Maar die goede voorlichting heeft er juist voor gezorgd dat de tegenstemmers een overgrote meerderheid behaalden.

Het getrokken zwaard kwam in hun eigen borst terecht. Wie zijn de grote verliezers? Dat zijn gek genoeg de partijen die zeiden dat zij naar het volk zouden luisteren, maar dat niet deden: PvdA, GroenLinks, VVD en D66. (Vooral bij de laatste was het of ze met het voormalige kroonjuweel - het referendum - aan het straatvoetballen waren.) Die partijen vertegenwoordigen een steeds bozer wordende middenklasse die neerkijkt op de door hen gekozen volksvertegenwoordigers.

Gisteren was het een bijzondere, misschien wel historische avond. Het was het succes door en voor het gewone volk, van een paar mensen die iets wilden veranderen, die actiebereid waren en zich betrokken voelden. Het was niet puur een actie van rechts of links, het was een actie van onvermoede verbonden. PVV en SP waren het met elkaar eens, terwijl VVD en PvdA het ook met elkaar eens waren.

De kwajongens van GeenStijl werkten samen met de conservatieve Thierry Baudet, terwijl de conservatieve Joshua Livestro samenwerking zocht met de zogenaamd progressieve D66 en de PvdA.

De Nederlandse democratie heeft door dit referendum een paar extra knoppen gekregen om aan te draaien. Vooral het referendum zelf dat, in tegenstelling tot vroeger, nu in de gaten gehouden kan worden door Twitter en Facebook.

Gisteren won de dikke vinger naar de overheid: we kunnen niet meer zo makkelijk verneukt worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden