De Dik Voormekaar Show is terug: op televisie

De show was al terug in het theater, in de André van Duin Revue, nadat André van Duin en Ferry de Groot in november 2007 aanschoven in De wereld draait door en door Matthijs van Nieuwkerk min of meer voor het blok werden gezet hun show ter plekke opnieuw uit te vinden. Het pickupje op tafel was de motor die de mannen tot grote hoogte stuwde. De reacties waren zo positief dat Van Duin en De Groot besloten de show nieuw leven in te blazen.

De Dik Voormekaar Show is een begrip. De show, ls platenprogramma begonnen in 1973 op Radio Noordzee, was nieuw. De totale chaos, de improvisaties, de typetjes, de lol waren ongekend. Je kon hooguit zeggen dat alleen Joost den Draayer eerder al een dolzinnig programma maakte, op Radio Veronica. De soms controversiële Paul Meier Show van Henk Terlingen, met de woest ratelende dj Hullekie Dullekie, begon een jaar eerder dan de Dik Voormekaar Show, maar stopte vroegtijdig omdat Terlingen in zijn zoveelste conflict met de omroepbazen de raad van beheer verbasterde tot reet van behaar.

Van Duin en De Groot bleven betamelijk, op de scheten latende Ome Joop na. Ze hielden het vijftien jaar vol. Al na een paar jaar was de show nationaal bekend. Zo kon het gebeuren dat een Amsterdamse mavoleerling van klas 2D, die van zijn leraar zijn kerstrapport had gekregen, hard en met de rauwe stem van Ome Joop riep: ''Wat krijgen we nou!?''
De show heeft nóg invloed. Het ochtendprogramma van Edwin Evers op Radio 538 is schatplichtig aan de Dik Voormekaar Show. Evers geeft dat graag toe, tot genoegen van Van Duin.

Van Duin, woensdag met Ferry de Groot aanwezig bij de presentatie van de tv-versie: ''Hij zegt altijd dat de Dik Voormekaar Show voor hem zo'n beetje de basis was van wat hij nu doet, met al die typetjes en dingetjes. Ons programma begon in de tijd van de 27mc-bakjes: piraten maakten hun eigen platenprogrammaatjes waarin van alles misging. Het gaat bij ons elke keer hetzelfde. Een repeating gag. Net als bij Laurel en Hardy: als die uit het raam hangen, weet je dat ze gaan vallen. En toch lach je. Dik Voormekaar begint met 'Ieieieieieieieie-ja hoor' en dan komen al die mensen binnen. Het is domme humor, natuurlijk, maar heerlijk om te doen.''

Ferry de Groot: ''Dik Voormekaar lijkt op een leraar van mij die totaal geen orde kon houden. In onze show komen de gasten de boel verstoren. Dik, die alles goed voorbereidt, is die leraar. Dat zit er ook in.''

De show is ook bijzonder omdat Van Duin geen aangever heeft, maar iemand die zelf ook, zij het met slome stem, grappen maakt. Van Duin: ''Ík ben eigenlijk de aangever. Ik reageer op wat meneer De Groot zegt. Ik word eigenlijk alleen maar kwaad.''

De tv-versie wijkt drastisch af van de radioversie. Van Duin: ''Het is een combinatie van Dik Voormekaar en de André van Duin Show. Het kan beter Dik Doorelkaar heten.'' De mannen zitten achter hun tafel en improviseren er lustig op los, maar worden geregeld onderbroken door filmpjes, waarin Van Duin een krankzinnig toneelstukje speelt met Simone Kleinsma, met Corrie van Gorp het echtpaar De Bok is, Jules Deelder een liedje laat zingen, als Twan de Stuntman een Jan van Schaffelaar-act doet en uitvinder Piet Konijn speelt in het onderdeel Meneer De Groot on the road.

We verklappen één scène. Meneer 'Hallo, fans' De Groot vraagt wie de beste tv-presentator is. Matthijs van Nieuwkerk? Nee. Paul Witteman? Nee. Mart Smeets? ''Ietsje hoger.'' ''Onze lieve Heer?'' Nee, Frits Bom. Die gaat als verslaggever naar Twan de Stuntman. Twan staat klaar voor een sprong van de toren van Maarsbergen. Bom gaat naar binnen. Die toren keert meermalen terug, begeleid door monotone voetstappen. Nee, Bom is voorlopig niet boven.

Tot slot horen we nog even Ome Joop: ''Ik ben laat, mensúúh! Er zat er eentje dwars.'' Geluid: harde scheet. (JOS BLOEMKOLK)

De Dik Voormekaar Show, vrijdagavond, Nederland 1, 21.10.

De tv-versie wijkt drastisch af van de radioversie. Van Duin: ''Het is een combinatie van Dik Voormekaar en de André van Duin Show.
De tv-versie wijkt drastisch af van de radioversie. Van Duin: ''Het is een combinatie van Dik Voormekaar en de André van Duin Show." Foto ANP/Erik van 't Woud
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden