PlusFilmrecensie

De details uit Dark Waters spoken lang na in je hoofd

Mark Ruffalo als jurist Robert Bilott, die zich twintig jaar vastbeet in de DuPontzaak.Beeld Mary Cybulski

In het begin van Dark Waters wordt aan de slogan van het Amerikaanse chemieconcern DuPont gerefereerd, wanneer een topjurist van het bedrijf een feestzaal vol zakenrelaties toespreekt. “Better Living Through Chemistry is veel meer dan onze gevierde slogan, het zit in ons dna!” De wrange ironie zal niemand ontgaan, want de film doet nauwgezet uit de doeken hoe DuPonts productiepraktijken en lozingen van chemisch afval het leven van tienduizenden mensen en dieren verwoestten. Een verontrustende tekst aan het slot suggereert dat vrijwel alle leven op aarde erdoor zal worden geschaad.

De film is gebaseerd op het werk van drie Amerikaanse onderzoeksjournalisten en de memoires van advocaat Robert Bilott, die zich twintig jaar lang in de zaak vastbeet voor hij zijn gelijk haalde. Bilott wordt vertolkt door Mark Ruffalo, die in het Marveluniversum de Hulk speelt maar daarbuiten een voorkeur voor diepgravender werk heeft. Dark Waters werd door Ruffalo geïnitieerd en geproduceerd. Omdat de acteur zich ook in de politieke arena laat gelden en voorkeuren voor Bernie Sanders en Jeremy Corbyn uitsprak, kunnen we de film als een reactie op het destructieve milieubeleid van president Trump opvatten.

De toenemende frustratie en woede die Ruffalo in Spotlight (2015) als onderzoeksjournalist naar kindermisbruik in de katholieke kerk van Boston uitdroeg, wordt hier maar mondjesmaat zichtbaar. Bilott is als jurist en kostwinner uit ander hout gesneden. Hij was ook niet de meest voor de hand liggende tegenstander van DuPont; Bilott werkte als bedrijfsjurist nota bene bij een kantoor dat het concern bijstond. De film laat zien hoe de advocaat via een oude kennis van zijn oma bij de strijd van een boer tegen DuPont betrokken raakt. Het voert hem van de kantoortorens van Cincinnati, Ohio terug naar het platteland van Parkersburg, West Virginia, waar de Teflonfabriek van DuPont ongecontroleerd afval kon lozen.

Regisseur Todd Haynes (Carol, Far from Heaven) gaat ingetogen te werk en laat de feiten voor zich spreken, al is het in de film twintig jaar lang altijd herfst of winter. Na de gruwelen uit de serie Chernobyl valt alles mee, maar de details over het pfoa-schandaal (de stof is nodig voor het produceren van Teflon) spoken lang na, omdat ze iedereen op de planeet raken. Terloops wordt ook duidelijk hoe de bevolking rond vervuilende fabrieken de afweging maakt tussen armoede of vergiftiging: een sluiting van de grootste werkgever in de streek zal altijd verzet oproepen. In Parkersburg was het devies: ‘kanker krijgen we toch allemaal.’ Dat defaitisme stemt tot nadenken, vooral in de huidige Nederlandse discussie over de verwante pfascrisis, die deels naar de oude DuPontfabriek in Dordrecht herleid kan worden.

Dark Waters

Regie Todd Haynes
Met Mark Ruffalo, Tim Robbins, Anne Hathaway, Bill Camp
Te zien in Arena, Cinecenter, City, Euroscoop, FC Hyena, Filmhallen, The Movies, De Munt, Studio K, Tuschinski

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden