De dans om uw portemonnee in 2012

In 2012 haalt het kabinet-Rutte de buikriem aan. Werkende ouders, mensen in de bijstand, zieken, ouderen: niemand wordt ontzien.

© anp Beeld
© anp

Vandaag presenteert Het Parool op de website Parool.nl een uitgebreid overzicht van alle ingrepen die ons te wachten staan.

Hieronder alvast een overzicht van de belangrijkste veranderingen in de belastingen en de sociale uitkeringen in 2012. Onderaan het artikel staat een link naar een uitgebreide pdf-file.

• Een van de grootste bezuinigingen van het kabinet raakt de kinderopvang. Die wordt fors duurder. Tegelijk schroeft de overheid subsidies voor kinderen terug, zoals de Kinderbijslag en het Kindgebonden Budget.

• Wonen wordt in 2012 opnieuw duurder. De energiekosten stijgen, ook als we een zachte winter krijgen. De Onroerendezaakbelasting gaat in alle gemeenten omhoog, net als het rioolrecht en de afvalstoffenheffing. De aanslag voor gemeentelijke lasten stijgt gemiddeld 2,2 procent, ook al zijn de huizenprijzen afgelopen jaar flink gedaald. In geld gemeten komt dit voor een gemiddeld huishouden neer op 14 euro per jaar extra. Daar komt nog 7 euro extra Waterschapsbelasting bij.

• Ouderen worden in 2012 vooral geraakt doordat hun pensioen voor het zoveelste achtereenvolgende jaar niet wordt verhoogd met het inflatiepercentage. In 2013 dreigen voor miljoenen werkenden en gepensioneerden zelfs keiharde pensioenverlagingen, die kunnen oplopen tot 6 à 9 procent achteruitgang.

• Nijver sparen vindt dit kabinet maar niks. Mensen met een vermogentje, maar geen of een laag inkomen, moeten er rekening mee houden dat zij gekort worden op hun toeslagen voor de huur en de zorg. Dat zal bij de zorgtoeslag waarschijnlijk al gebeuren bij een vermogen van boven een ton.

• De Bijstand wordt hardvochtig: werkende kinderen moeten hun salaris in de gezinspot stoppen, want hun zuurverdiende geld door schappenvullen of folderen wordt direct gekort op de uitkering van hun ouders. Sparen leren kinderen hierdoor niet meer. Met deze ingreep wil het kabinet werkloze ouders dwingen aan de slag te gaan.

• De 'aanrechtsubsidie' wordt weggepoetst. Partners die niet of weinig werken (in de praktijk vrouwen), krijgen een lager belastingvoordeel.
Maar ook werkenden raken hun fiscale voordeeltjes grotendeels kwijt. Ondanks beloften van het kabinet dat doorwerken op hogere leeftijd gestimuleerd zou worden, wordt de doorwerkbonus voor werkende 62-plussers verlaagd. Verder wordt de arbeidskorting, een fiscaal voordeeltje voor 57-plussers, lager.

• Vakantiedagen blijven minder lang staan. Tot nu toe waren vakantiedagen vijf jaar geldig. Vanaf 2012 is dat teruggeschroefd tot anderhalf jaar, met uitzondering van de vier weken wettelijke vakantie die iedereen heeft. Wettelijke vakantierechten die in 2011 zijn opgebouwd, moeten dus voor half 2013 zijn opgenomen. Aan de bestaande vakantiestuwmeren uit 2011 en eerder wordt niet getornd. Overigens mag de baas ruimhartiger zijn en de vakantierechten gewoon intact laten. Bovenwettelijke dagen blijven vijf jaar geldig.


• Spaarloon en levensloopsparen gaan eraan. In 2013 worden deze regelingen vervangen door het 'vitaliteitssparen'. Iedereen kan maximaal 20.000 euro belastingvrij loon sparen voor een willekeurig doel. Maar dit is een sigaar uit eigen doos: zodra het geld wordt opgenomen voor een doel, heft de fiscus er alsnog gewoon belasting over.

• Vooral voor de hogere inkomens wordt de zorgpolis fors duurder: de premies stijgen, de eigen bijdrage gaat omhoog en het verzekeringspakket wordt uitgekleed.
Een modale werknemer is juist goedkoper uit met de zorgpremie: hij betaalt via de loonstrook 90 euro per jaar minder premie. Maar een werknemer die twee keer modaal verdient, betaalt jaarlijks 500 euro meer zorgpremie. Hij subsidieert op die manier de lagere premies voor de laagbetaalden.

• Het kabinet zorgt goed voor vermogenden met twee huizen: zij mogen de hypotheekrente voor allebei de huizen drie jaar lang blijven aftrekken.
Vanaf 1 juli 2012 voert het kabinet wel de 6 procents overdrachtsbelasting weer in voor de aankoop van een huis. Deze was vorige zomer voor een jaar afgeschaft, om de woningmarkt te stimuleren. (MARC LAAN)

Lees meer over 'De dans om uw portemonnee' op
www.parool.nl/belastingen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden