Plus

De Dam is juist heel mooi, dat kun je alleen niet zien

In de Koninklijke Industrieele Groote Club werd woensdagavond gepraat over hoe de Dam meer allure kan krijgen. Als je uit het raam keek zag je ondertussen hoe spookhuis The Thriller en de Booster Maxxx op het plein werden opgebouwd.

'De stad leeft en bruist, een kermis hoort daarbij. Juist hier', aldus kermisorganisator René Duursma. Beeld ANP
'De stad leeft en bruist, een kermis hoort daarbij. Juist hier', aldus kermisorganisator René Duursma.Beeld ANP

'Het enige voordeel van de kermis is dat de hotdogkramen tenminste even weg zijn," verzuchtte Richard Francke woensdagavond, tijdens een door Het Parool georganiseerd debat over de toekomst van de Dam. De voorzitter van ondernemersvereniging Stichting Dam, die sprak van het grootste bedelplein van de stad, somde moeiteloos zijn ergernissen op: levende standbeelden, fietsen, koetsen, hotdogkramen en vooral: die kermis.

Dat alles stond het 'mooie, open plein dat de Dam eigenlijk is' in de weg. Instemmend geluid uit het publiek. Want een leeg plein is een mooi plein. Daar leek iedereen het in de statige Koninklijke Industrieele Groote Club het over eens. Het verbieden van die 'schandalige' kermis zou stap één moeten zijn, maar er zou nog meer moeten verdwijnen. Het monument bijvoorbeeld, of misschien wel het hele Paleis.

Kussengevecht
Het origineelste idee voor de Dam van de avond kwam van Francke. "Zorg voor een wisseling van de wacht, zoals in Londen. Maar laat die mensen tegelijkertijd een fietscoach zijn." Een ceremoniële wisseling van de fietscoaches dus.

"Ik woon al 29 jaar op de Dam," zei ondernemer Won Yip, die vorige week uit zijn raam keek en getuige was van het jaarlijkse kussengevecht. "We behandelen dit niet als monumentaal plein. Alleen rondom de Dodenherdenking wordt alles even schoongespoten."

Doucheputje
Dat hij zelf de Damcafés Majestic en Europub bezit, die toeristen lokken met felle verlichte uithangborden, staat daar volgens hem los van.

"Binnenkort moeten die uithangborden weg van de gemeente, en daar werk ik gewoon aan mee. Overigens betaal ik ook mee aan de tulpenbakken die er nu staan."

En het is niet zo dat Yip de Dam de rug toekeert, sinds bekend werd dat hij begin dit jaar het duurste penthouse van Nederland - 1440 vierkante meter in de Pontsteiger - heeft gekocht. "Mijn woning op de Dam houd ik ook gewoon."

Walther Schoonenberg, van de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, wees erop dat 'het plein van wereldklasse' er veel beter aan toe is dan vroeger. "Het mag wel wat meer gerespecteerd worden, maar vroeger was het echt het doucheputje van de stad. Hier stonden alle touringcars voor toeristen."

- Beeld -
-Beeld -

Won Yip

De ondernemer woont al 29 jaar op de Dam. Hij bezit er de cafés Majestic en Europub.

Boudewijn Oranje, de aanwezige voorzitter van de bestuurscommissie Centrum, knikte instemmend.

Eerder had hij al verteld dat het oost-westverkeer op de Dam wordt aangepakt, als de Paleisstraat 'binnen een paar jaar' autovrij wordt. En die kermis? "Daar verdient de stad elk jaar wel zevenhonderdduizend euro aan."

Wie zijn die mensen?
Moest de stad dat geld maar laten liggen? De duidelijkste mening was niet te horen in de Groote Club, maar juist buiten, op de Dam. Daar was kermisorganisator René Duursma bezig met de opbouw. "Wie zijn die mensen om te zeggen dat de kermis hier weg moet? Wij voorzien in een behoefte, anders bracht de kermis echt niet zoveel geld op. De stad leeft en bruist, een kermis hoort daarbij. Juist hier."

Duursma heeft zelf ook nog wel een idee hoe de Dam meer allure kan krijgen. "Als Amsterdam echt een wereldstad wil zijn, dan zouden we juist het hele jaar rond een reuzenrad op de Dam moeten hebben. Net zoals Londen."

Lees ook de ideeën van lezers over hun ideale Dam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden