PlusAchtergrond

De coronatent bij het OLVG: ‘Net op tijd voor de grote toestroom’

Medisch personeel is vanaf woensdag in touw om in de coronatent van het OLVG patiënten te screenen. 
 Beeld Eva Plevier
Medisch personeel is vanaf woensdag in touw om in de coronatent van het OLVG patiënten te screenen.Beeld Eva Plevier

Om de verwachte aanwas van coronapatiënten te stroomlijnen heeft het OLVG in een mum van tijd een noviteit uit de grond gestampt: de coronatent.

Collega’s uit Brabant hadden de OLVG-artsen gewaarschuwd: de spoedeisende hulp kan de aanloop van patiënten met Covid-19 niet aan. Zorg dus dat de logistiek op orde is. Een dikke week later staat er een gigantische, solide tent op de parkeerplaats van OLVG West. Dit is de plek voor de vele verwachte patiënten met symptomen die duiden op het coronavirus.

Na medisch onderzoek in de tent kan het merendeel van hen – zo is de verwachting – weer naar huis om in quarantaine uit te zieken. Alleen patiënten die er slecht aan toe zijn, gaan vanuit de tent naar een speciale verpleegafdeling. Het gros krijgt dus medisch onderzoek zonder één stap in het ziekenhuis te zetten. Amsterdam heeft daarmee zijn eerste triagetent.

Alleen op afspraak

Dat werkt efficiënt, veilig en snel, zegt hoofd van het medisch crisisteam van het OLVG Roos van Nieuwenhuizen, die ondanks de vele overuren nog een montere indruk maakt. “Het is een heel goede filter.” Woensdag wordt de tent in gebruik genomen. Maar, zegt ze met klem, het is niet de bedoeling dat coronapatiënten op eigen houtje komen. “Alleen op verwijzing en met een afspraak,” benadrukt ze. “Anders moeten we je wegsturen.”

Een deel komt via de huisarts, het andere deel krijgt een verwijzing via de coronacheck-app (zie kader). Voor iedereen geldt dat er een sterke verdenking is op corona én dat er twijfel is over de noodzaak van ziekenhuisopname.

De tent is nét op tijd klaar, zegt Van Nieuwenhuizen. “We hebben afgelopen tien dagen de tijd gehad om onze capaciteit op te schalen. De laatste dagen gaat het hard. Wat we in Brabant zien, komt nu ook hier.”

In OLVG Oost liggen circa zestig patiënten met corona op de verpleegafdeling, en elf op de intensive care. De komende dagen komen er enkele tientallen patiënten bij, is de verwachting. Met name op locatie Oost, want ‘we proberen locatie West te bewaren voor de rest van de zorg’. Dat de tent uitgerekend in West staat, is omdat daar plek is – in Oost is die er niet.

Zuurstofgehalte

De logistiek in de tent: patiënten komen op het afgesproken tijdstip. Eerst krijgen ze een mondkapje en wassen ze de handen. Dan worden ze ontvangen in een onderzoekskamer. Van Nieuwenhuizen: “We meten de bloeddruk en de pols. We kijken hoe snel de patiënt ademt en we meten het zuurstofgehalte in het bloed.”

In het team zitten een longarts, een SEH-arts, een internist, vaak nog een trauma-arts en een radioloog – die laatste omdat van alle patiënten een CT-scan van de longen wordt gemaakt.

Met een snelheid van twintig minuten tot een half uur weet de bezoeker ten eerste of hij het coronavirus bij zich draagt en, ten tweede, of hij in een ziekenhuis moet worden opgenomen. Tenminste als de dingen lopen zoals ze op papier staan, want hoe het precies zal gaan, durft Van Nieuwenhuizen ook niet te voorspellen.

Het zijn onheilspellende en onzekere tijden, zegt ze. “Tot nu toe is deze regio uit de gevarenzone gebleven, al heeft de ic het al een paar dagen heel druk. Als je de berichten uit Brabant hoort, weet je dat het een zware tijd zal worden.”

Tegelijkertijd doet iedereen zijn werk zonder morren, en is de flexibiliteit enorm. “Het is een cliché, maar in crisistijd komt het beste in mensen naar boven, althans in ziekenhuizen wel.”

Volg alles over het coronavirus in ons liveblog.

null Beeld -
Beeld -
Roos van Nieuwenhuizen. Volgens het hoofd van het medisch crisis­team van het OLVG doet de tent uitstekend dienst als eerste filter voor de toestroom van met corona besmette mensen. Beeld Eva Plevier
Roos van Nieuwenhuizen. Volgens het hoofd van het medisch crisis­team van het OLVG doet de tent uitstekend dienst als eerste filter voor de toestroom van met corona besmette mensen.Beeld Eva Plevier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden