De 'Brutus-oplossing' voor jonge criminelen: laat ze elkaar uitmoorden

Ik had als begin van mijn column de volgende regels geschreven: 'Morgen ga ik het boek Doorgeschoten van Paroolverslaggever Paul Vugts kopen. Ik zag hem daarnet op tv en wat ik hoorde, was schokkend en ook nieuws: met de huidige middelen staat de overheid machteloos tegen de nieuwe generatie jonge, gewelddadige ­criminelen, aldus chef Mar­jolein Smit van de Amsterdamse recherche.'

Op dat moment kreeg ik een pushbericht van onze krant: 'Gwenette Martha doodgeschoten in Amstelveen.' Het moet volgens ooggetuigen 'een gruwelijke schietpartij' zijn geweest.

Martha wordt omschreven als 'spil in de onderwereld,' die betrokken was bij diverse moorden en drugsdeals. Eigenlijk illustreert de moord op Martha dat de overheid machteloos staat. En ook dat straf niet helpt.
Wat helpt dan?

De doodstraf? Een advocaat vond dat onzin en zei: 'De Amerikaanse gevangenissen zitten vol criminelen die de doodstraf hebben gekregen.'

Toch denk ik dat we naar de doodstraf toegroeien, omdat we geen zin meer hebben gruwelijke criminelen op onze kosten jaren vast te houden in het besef dat het toch geen zin heeft. De doodstraf kortom als bezuinigingsmaatregel. Maar als de doodstraf niet helpt, wat helpt dan wél?

De paar misdadigers die ik ken, zijn gevoelig voor status. Heb je in de gevangenis gezeten? Dan stijg je. Heb je een moord gepleegd? Dan stijg je nog meer. Heb je meer moorden gepleegd en ben je rijk? Dan ben je koning Alfa in Badland.

In kringen waar normen en waarden gerelateerd worden aan bewondering voor criminaliteit, verhoog je met slecht gedrag je aanzien met alle voordelen van dien: geld, vrouwen, macht.

Maar status kun je een crimineel maar voor een deel ontnemen. Je kunt geld afpakken, maar de rest niet.

Ik ben daarom voor de Brutusoplossing. Marcus Junius Brutus, zoon van Marcus Ju­nius Brutus maior, een politicus, en Servilia Caepionis, de minnares van Julius Caesar, zijn vermoedelijke vader, verried Caesar. (Laatste woorden: Tu quoque, Brute, fili mi? 'Jij ook, Brutus, mijn zoon?'). De politie - als machtige overheid - moet infiltreren en dan bij 'de vijand' (in de onderwereld heb je altijd concurrerende bendes) informatie droppen.

Dan moorden ze - zoals we gisteren en ook wel vaker zagen - elkaar vakkundig uit. Wij kunnen dan ethisch blijven ('Tegen de doodstraf!'), terwijl we de grootste criminelen niet op staatskosten in het cachot hoeven te bewaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden