De brute werkelijkheid van de eenkindpolitiek: een moeder met een dode baby

Het is een gruwelijke foto. Een jonge moeder ligt op een ziekenhuisbed, uitgeput, met haar arm lichtjes gebogen om een iets te kleine baby. Je kunt de ogen van de moeder niet goed zien omdat haar haren over haar gezicht vallen, maar ze lijkt naar het kind te kijken. De baby ligt met een armpje onder het hoofd, naakt en bloederig, op het witte laken. Je ziet direct dat er iets mis is. Dat het kind dood is.

Sacha Kester
Archieffoto van een Chinese moeder met kind. Beeld ANP
Archieffoto van een Chinese moeder met kind.Beeld ANP

Het is een van de uitwassen van de Chinese eenkindpolitiek. De lokale familieplanning-officials moesten de moeder, de 23-jarige Feng Jainmei, met geweld vasthouden toen ze de baby een dodelijke injectie wilden toedienen. Daarna werden er weeën bij haar opgewekt, en werd het zeven maanden oude kind dood geboren.

Normaal gesproken krijgt de wereld niets van dergelijke gebeurtenissen te zien , maar de familie van Feng heeft de foto (waarschuwing! zeer expliciet materiaal) op het internet geplaatst. Miljoenen Chinezen hebben hem naar elkaar geforward en in het hele land, en ver daar buiten, is woedend gereageerd. De autoriteiten hebben zich gehaast om hun verontschuldigingen aan te bieden en de betrokken officials te ontslaan.

Geen incident
Maar er lijkt geen sprake te zijn van een 'incident' zoals de autoriteiten graag doen geloven. Zo had de Amerikaanse nieuwszender ABC naar aanleiding van dit drama een interview gepland met Cao Ruyi uit de provincie Hunan. Zij was vijf maanden zwanger en moest binnenkort een gedwongen abortus ondergaan - alleen schakelde haar familie de media in voordat het kon gebeuren en heeft ze toestemming gekregen om de baby toch te houden.

Met deze gehate eenkind-politiek (ingevoerd in 1979) hoopt de overheid de bevolkingsgroei in China af te remmen, al betekent het niet dat alle Chinezen maar één kind mogen krijgen. Zo wordt er een uitzondering gemaakt voor mensen die tot een etnische minderheid behoren, en mogen inwoners van het platteland die een dochter krijgen, nog een tweede poging doen om ook een zoon op de wereld te zetten.

Forse boetes
Degene die niet voor deze uitzonderingen in aanmerking komt en toch zwanger wordt, moet een boete betalen. Of wordt gedwongen abortus te plegen. De boetes zijn echter fors. Het weekblad The Economist heeft een en ander uitgezocht en schrijft dat de bedragen per regio verschillen: een man en vrouw die in Shanghai wonen, zouden elk minstens 13.700 euro moeten betalen, een bedrag dat driemaal het jaarsalaris in deze stad is. De boete stijgt naarmate het koppel meer geld heeft en zeer welvarende Chinezen zouden miljoenen euro's moeten betalen voor een tweede kind.

In de regio waar Feng Jianmei woont, bedraagt de boete 'slechts' 5000 euro - maar omdat haar echtgenoot 500 euro per maand verdient, trok hij naar de kolenmijnen om zijn salaris op te krikken, in de hoop het geld alsnog bij elkaar te krijgen. Toen hij van huis was, kwamen de familieplanningofficials Feng echter halen. Ze vluchtte, maar werd uiteindelijk gevonden en meegenomen naar het ziekenhuis. 30 uur later werd de foto gemaakt.

Twee Chinese kinderen Beeld ANP
Twee Chinese kinderenBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden