Plus

De bruiloft van Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Haarlemmerliede en Spaarnwoude fuseert op 1 januari met Haarlemmermeer. In partycentrum De Zoete Inval kwam de gemeenteraad voor de laatste keer bijeen.

In partycentrum De Zoete Inval kwam de gemeenteraad voor de laatste keer bijeen Beeld Google Streetview
In partycentrum De Zoete Inval kwam de gemeenteraad voor de laatste keer bijeenBeeld Google Streetview

De nu bijna opgeheven gemeente werd in een toespraak vergeleken met het beroemde Gallische dorp van Asterix, omringd door vijandige Romeinen. De geschiedenis van Haarlemmerliede en Spaarnwoude staat in het teken van de ene na de andere aanval op het grondgebied.

In tweehonderd jaar tijd was de agrarische gemeente maar liefst 26 keer actief of passief betrokken bij een plan voor samenvoeging of annexatie. In de meeste gevallen klopten Amsterdam en Haarlem hongerig aan de deur voor een paar hectaren grond.

De laatste samenvoeging in de lange rij is door Haarlemmerliede en Spaarnwoude zelf in gang gezet. Na een zorgvuldige zoektocht naar een geschikte partner besloot de gemeenteraad vorig jaar tot een samensmelting met de buurgemeente Haarlemmermeer.

Rijke bruid
Commissaris van de Koning Johan Remkes was gisteren naar partycentrum De Zoete Inval gekomen om de raadsleden op hun laatste vergadering lof toe te zwaaien voor de genomen verantwoordelijkheid en de gemaakte keuze. "Haarlemmermeer is een rijke bruid. U heeft een verstandige beslissing genomen."

Een van de afvallers was Amsterdam. Het stadsbestuur deed moeite om Haarlemmerliede en Spaarnwoude voor zich te winnen, kwam in 2016 zelfs met een topzware delegatie met burgemeester Eberhard van der Laan en alle wethouders naar een presentatie voor de inwoners.

Ondanks dit zwaar geschut slaagde men er niet in de indruk weg te nemen dat Amsterdam als het erop aankomt liever een blok doorzonwoningen of een dansende menigte op een weiland ziet dan een paar koeien. In Haarlemmerliede en Spaarnwoude is het al honderden jaren andersom.

Dat Amsterdam wist door te dringen tot de laatste ronde, mag een wonder heten. De hele twintigste eeuw lagen Amsterdam en Spaarnwoude en Haarlemmerliede met elkaar in de clinch. Dat ging met name over de Houtrakpolder die eigendom was van Amsterdam, maar onder het bestuur van Haarlemmerliede viel.

Horzel van Amsterdam
Ook dinsdag kwam de naam van Frank IJsselmuiden voorbij, de burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude die ruim twintig jaar voorop ging in de strijd tegen de machtige buurgemeente. De KVP-bestuurder kreeg als bijnaam de horzel van Amsterdam, en werd in de hoofdstad ook als zodanig behandeld.

Het verhaal kent geen fraaie afloop. In 1995 kreeg IJsselmuiden van commissaris van de koning Jos van Kemenade het aanbod burgemeester te worden van Edam-Volendam. IJsselmuiden stemde toe, op voorwaarde dat Haarlemmerliede en Spaarnwoude na zijn vertrek ongedeeld zou blijven. Die garantie kreeg hij, maar twee jaar later annexeerde Amsterdam alsnog een deel van de Houtrakpolder.

Of met de opheffing van Haarlemmerliede een einde komt aan deze praktijken is de vraag. Burgemeester Jos Wienen van Haarlem begon dinsdag grappend over Spaarndam dat deels in Haarlem ligt en deels in Haarlemmerliede. Collega Onno Hoes liet meteen weten dat het Haarlemse deel welkom is in Haarlemmermeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden