De Bruijn: Homohaters wees gewaarschuwd

Het Openbaar Ministerie in Frankrijk heeft celstraffen tot 3 jaar geëist wegens de ernstige mishandeling van Wilfred de Bruijn. De Nederlander plaatste de dag nadat hij was afgetuigd foto's van zijn zwaargehavende gezicht op zijn Facebookpagina met de tekst 'zo ziet homohaat eruit'. Hij trok daarmee internationaal de aandacht en gaf een gezicht aan de homohaat in Frankrijk.

Beeld afp

Hoofdverdachte Redouane K.(29) moet wat betreft het Openbaar Ministerie veroordeeld worden tot 3 jaar cel waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Hij had De Bruijn tegen het hoofd geschopt. Een tweede verdachte moet 2,5 jaar de cel waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Een derde man die niets deed om de mishandeling te stoppen moet wat justitie betreft 18 maanden de cel in, waarvan 6 voorwaardelijk.

Alcohol
De verdachten voeren aan dat ze onder invloed van alcohol verkeerden ten tijde van het misdrijf en zeggen beiden niet meer dan een klap te hebben uitgedeeld. Voor de officier van justitie is het echter duidelijk dat homofobie het motief is geweest. De gedaagden ontkennen ten stelligste dat ze iets tegen homo's zouden hebben. Ze sloegen 'zomaar' en niet meer dan één keer. Homohaat geldt in Frankrijk als een verzwarende omstandigheid bij mishandeling.

De Bruijn, bibliothecaris in Parijs, werd in april 2013 in elkaar geslagen toen hij met zijn vriend Olivier van een feestje kwam. De volgende ochtend kwam hij op het idee zichzelf te laten zien op Facebook. 'Sorry dat ik dit laat zien, maar zo ziet homohaat eruit', schreef hij. Een succesvolle actie omdat het beeld vele media haalde. Zijn portret werd ook meegedragen in demonstraties voor het homohuwelijk, die toen werden gehouden. Het homohuwelijk is er inmiddels wettelijk toegestaan.

Waarschuwing
De Bruijn vond de zitting indrukwekkend. 'Ik voel me boos en verdrietig. Ik hoop alleen maar dat ik straks weer onbezorgd op een terras kan zitten waar ik van deze mooie stad kan genieten. Het geeft in ieder geval veel voldoening te weten dat wat zij hebben gedaan niet zonder gevolgen blijft. En dat geldt niet alleen voor de daders, maar voor iedereen, want dit moet een waarschuwing zijn.'

De Bruijn en Couderc werden eerder met zijn vier belagers geconfronteerd in het kader van het onderzoek en zij zagen hen daarna tijdens een eerste zitting. 'Voor mij zijn het onderkruipers. Gelukkig ga ik niet over de strafmaat, dat is aan de rechter', aldus De Bruijn.

Wodkajus
Het verzoek van Couderc aan de verdachten 'om voor een keer' moed te tonen en te vertellen wat er precies is gebeurd, werd door de belangrijksten van de vier, Abdelmalik M. (19) en Redouane K. (29), niet gehonoreerd. Beiden verscholen zich achter overmatig drank- en cannabisgebruik en zeiden zich nauwelijks iets te kunnen herinneren.

M. zou zo'n 'tien tot vijftien wodkajus' hebben gedronken. De 'vechtpartij' of het 'opstootje' had bovendien niets te maken met homofobie, zo gaven ze aan. 'Ik heb helemaal niets tegen homoseksuelen, iedereen moet doen waar hij zin in heeft', zei K.
Maar voor de aanklagers staat vast dat De Bruijn en Couderc zwaar werden mishandeld omdat zij homoseksueel zijn. 'Er is geen ander motief, het ging niet om roof, de slachtoffers hadden niets van waarde bij zich.'

De Bruijn en Olivier zaten in de rechtszaal en luisterden ingespannen naar de woorden van het Openbaar Ministerie en de advocaten van de verdediging. De rechters doen op 3 juni uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden