De brugwachter wil buiten blijven

Brugwachter Mehdi Rait-Brahim bij de Scharrebiersluis bij het Rapenburgerplein. Met zijn scooter gaat hij van brug naar brug ¿ nog wel. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - De brugwachter staat op het punt uit het straatbeeld te verdwijnen. De dienst Binnenwaterbeheer gaat kijken of bruggen ook in Amsterdam van een afstand kunnen worden bediend. Er wordt gebaald.

"Erg jammer," zegt brugwachter Henk Schot. "Ik hou ervan om buiten bij het water te staan." Met een collega werkt hij bij de Kortjewantsbrug. De brugwachterstoren is hun uitvalsbasis. Vanuit daar bedienen ze nog een paar bruggen in de buurt. Als daar een boot voor ligt, lopen of fietsen ze daar even heen.

Amsterdam is een van de laatste steden in Nederland waar nog veel groepjes bruggen door één brugwachter worden bediend. Met afstandsbediening wil de gemeente de openingstijden flexibeler maken. Er hoeft dan niet altijd iemand naar de brug toe te gaan.

Bij de Aker- en Cramersluis wordt een nieuw systeem van afstandsbediening getest. Als het bevalt, komt dat systeem op meer plekken in de stad. Bruggen en sluizen in Amsterdam worden dan vanuit een centraal punt bediend. Dat is nu al het geval in de minder drukke gebieden van de stad.

Ton Donkersloot, een ervaren brugwachter, werkt op zo'n centrale post aan de Oosterdokkade. Vanuit daar worden drie bruggen met camera's in de gaten gehouden. Een groot paneel met ronde knoppen dient voor de bediening van de slagbomen, de seinlichten en de brug.

Voordat Donkersloot brugwachter werd, werkte hij op een tanker. Hij is een echte zeeman, met bijpassende tatoeages. "Straks moeten we natuurlijk de hele tijd binnen blijven. Ik ben niet de enige brugwachter die daar tegenop ziet."
Niet alleen het buiten zijn en het water zullen gemist worden.

"Je kunt een praatje maken of mensen de weg wijzen, dat is er straks niet meer bij," zegt Schot. "Aan de andere kant hebben we ook wel eens te maken met agressie."

Of een bemande brug veiliger is dan een onbemande brug, kunnen de brugwachters niet zeggen. "Als je bij een brug staat, zoekt iemand soms oogcontact met je als-ie onder de bomen door schiet. Zo van: je laat me er wel overheen. Bij een onbemande brug letten mensen misschien meer op." Ook kun je met een camera een brug beter in de gaten houden, omdat je de brug van meerdere kanten bekijkt.

Vanuit een centrale post zijn op schermen de slagbomen, de stoplichten en de brug in zijn geheel te zien. Als er iemand onder de slagbomen doorschiet, kan de brugwachter deze onverlaat via een megafoon aanspreken. Dit toezicht is nodig. "Als een Amsterdammer rood licht ziet, geeft-ie gas." (MARLOU VISSER, NADAP PIETER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden