De brommer moet schoner

DEN HAAG - Minister Jacqueline Cramer van Milieu gaat strengere emissienormen stellen voor bromfietsen en scooters.De ontwikkeling van schonere brommers is nodig, nu blijkt dat brommers en scooters meer ultrafijnstof uitstoten dan vrachtwagens en auto's. Ultrafijnstof is vooral schadelijk voor de gezondheid omdat het diep in de longen doordringt.

Het ministerie gaat de komende maanden bekijken welke maatregelen kunnen worden ingevoerd om de uitstoot van de schadelijke stoffen tegen te gaan, aldus een woordvoerster. ''Mogelijk moeten bestuurders ook hun rijgedrag aanpassen. Vooral snel optrekken zorgt voor schadelijke uitstoot.''

Minister Cramer reageert daarmee op een onderzoek van de Fietsersbond. In twaalf middelgrote Nederlandse steden liet de bond fietsers én auto's met meetapparatuur aan het verkeer deelnemen. De resultaten werden geanalyseerd door IRAS, het instituut voor milieu en gezondheid van de Universiteit Utrecht. Brommers stoten meer ultrafijnstof uit dan vrachtwagens, en liefst twee keer zoveel als personenauto's.

''Wij zijn ons rot geschrokken van de uitkomsten,'' zegt woordvoerster Miriam van Bree van de Fietsersbond, die gisteren pleitte voor strengere emissienormen. Volgens de Fietsersbond zijn vooral tweetaktbrommers de grote boosdoeners. Vermoed wordt dat de motortechniek hier de oorzaak is: met benzine worden in tweetaktmotoren ook kleine hoeveelheden smeerolie verbrand. Viertaktbrommers en zeker elektrische scooters zijn veel milieuvriendelijker.

Aangezien het vaststellen van nieuwe emissienormen tijdrovend is en op Europees niveau moet gebeuren, wil de bond dat zo spoedig mogelijk brommers van het fietspad worden geweerd. In het eigen blad De Vogelvrije Fietser wordt fietsers erop gewezen dat ze bij stoplichten beter afstand kunnen houden van walmende brommers.

''Als een brommer dicht in de buurt van een fietser komt, heb je enorme piekbelastingen in ultrafijnstof,'' aldus Van Bree. Bij het onderzoek bleken tussen de twaalf onderzochte gemeenten geen grote verschillen te bestaan in de uitstoot van fijnstof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden