PlusMaarten Moll

De Braziliaanse kleermaker liet het shirt goddelijk geel

Maarten Moll
Maarten Moll Beeld Wolff
Maarten MollBeeld Wolff

Dan moeten we het toch eens over Brazilië hebben. De Goddelijke Kanaries, of 'a Seleção Brasileira', 'Amarelinha', 'Verde-amarela', 'Pentacampeão', 'Esquadrão de Ouro', of wat de bijnamen ook mogen zijn.

Neymar, het kroonprinsje, had maandag tegen Mexico weer een ander kapsel. Ik geloof al het derde sinds het WK begon. En hij stelde zich weer meesterlijk aan. Stond trouwens met een heerlijk hakballetje ook aan de basis van de 1-0 (die hij zelf maakte).

Waar het me om gaat, is het shirt dat de Brazilianen maandag tegen Mexico droegen. Dat mooie, gele shirt.

Tegenwoordig is het mode om op het shirt van een nationaal elftal de wedstrijd te benoemen. Dat kan door de twee vlaggen van de landen die tegen elkaar spelen op het shirt te naaien. Of alleen de namen van de landen af te drukken.

Bijna alle landen doen het. Op de shirts van de Kroaten, bijvoorbeeld, waren onder het wapen de twee vlaggetjes van Kroatië en Denemarken aangebracht. En op de shirts die onze zuiderburen maandagavond droegen, stond keurig, in het Engels, dat dan weer wel: Belgium-Japan.

Op de donkergroene tricots van de Mexicanen werd de wedstrijd vermeld. (Ook handig voor de verzamelaars. Of voor de handelaar, want Mexico-Brazilië is natuurlijk meer waard dan Mexico-Zuid-Korea.)

En wat had de Braziliaanse kleermaker gedaan? Niets. Hij liet het shirt goddelijk geel.

Hoeveel moeite is het om op 23 shirts twee vlaggetjes te naaien?

Ook in de groepswedstrijden speelden de Brazilianen zonder plaats- en tijdsbepaling op de shirts (jammer voor de archeologen), waar de ­Servische kleermaker wel de moeite had genomen de vlaggetjes op de shirts te priegelen.

Is het minachting? Is het gebrek aan respect? Dulden de Kanaries geen ­andere naam op hun shirt? Is dat ­heiligschennis? Mag het soms niet van het kroonprinsje?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden