PlusVuurwerkserie

De brandweer: 'Opeens begonnen ze ons te bekogelen'

De een kan niet wachten, de ander zet zich schrap. In een serie tellen we af naar oud en nieuw. Vandaag het slot: de brandweer.

Vera Spaans
Dennis Nieuwerth: 'Wij zijn geen handhavers, wij zijn hulpverleners.' Beeld Carly Wollaert
Dennis Nieuwerth: 'Wij zijn geen handhavers, wij zijn hulpverleners.'Beeld Carly Wollaert

Allereerst: voor de brandweer is oud en nieuw een groot feest. Niet alleen drama, ook gewoon gezellig. Vorig jaar, bijvoorbeeld, waren ze uitgerukt voor een brand in de slaapkamer van een huis in de Borgerstraat, Oud-West.

"Dat bleek serieus raak te zijn, we waren tot en met twaalf uur bezig. Toen stonden we buiten: dampend van het zweet, van het vocht dat op ons terecht was gekomen en van het elkaar afspoelen. En om twaalf uur kwam de hele straat naar buiten - ook al was ie afgezet. Ook de plaatselijke kroeg stroomde leeg, en daar stond ik voor. Nou - ik ben nog nooit zo vaak geknuffeld."

Dennis Nieuwerth (31) is sinds tien jaar brandweerman en lid van de A-ploeg van kazerne Pieter (van de P van de Poeldijkstraat, Slotervaart, maar dat is te lang voor door een mobilofoon). Hij ging het vak in om de diversiteit.

Het is niet alleen branden blussen, maar ook verkeers­ongevallen, reanimaties, liftopsluitingen - tot en met de ouderwetse kat in de boom. (Hoe vaak de brandweer daar nog voor uitrukt? "Heb je wel­eens een dode kat in een boom gezien? Nee, die komen er altijd vanzelf weer uit. Als ze maar genoeg honger hebben. Maar dat krijg je mensen die om elf uur 's avonds bellen omdat ze gek worden van het gejank, niet meer aan hun verstand gepeuterd. Dus komen we daar wel gewoon voor.")

Bos prikkeldraad
De eerste vuurwerkbrand die hij geblust heeft dit jaar was een auto die in de fik stond bij het Olympisch Stadion. Een stuk vuurwerk was naar binnen gegooid, het voorportier was omgebogen. Met oud en nieuw zijn er 'net even' wat meer brandjes. Vooral in vuilnisbakken overigens: "Grondzonnetje erin, vuurpijltjes erin." En er zijn meer drankgerelateerde verkeers­ongelukken. "Mensen die met een slok op toch nog naar huis proberen te komen."

Voor een vuurwerkverbod is hij niet. "Het geweld en de incidenten ontstaan vooral bij illegaal vuurwerk, dat ís al verboden. Een verbod zou wel een hoop rust brengen voor honden­bezitters, voor huiseigenaren in de grachtengordel. Het is heel onhandig als een vuurpijl je slaapkamer in vliegt. Je bent maandenlang je huis kwijt, al je spullen."

Nieuwerth bestempelt de brandjes met oud en nieuw vooral als kattenkwaad. "Maar sommigen houden zichzelf wat minder in de hand, en dan is het even niet leuk meer."

Niet dat ze bang zijn. Hij wijst op zijn uitrusting: hij draagt van top tot teen beschermende kleding, het vizier van zijn helm kan naar beneden. In dit pak, zegt hij, zou hij moeiteloos door een bos prikkeldraad kruipen."Wij lopen normaliter heel grote gevaren. Dus dit is eigenlijk helemaal niks. Natuurlijk is er wel risico: je krijgt enorme geluidsklappen, en ook je vizier voorkomt niet helemaal de verdwaalde vuurpijl die eronder kan schieten. Maar het is vooral zo'n onnodig gevaar."

Allemansvriend
Hij doelt op het incident bij de Postjesweg, Amsterdam-West, afgelopen jaarwisseling. "Dat was het moment dat het ging van een geintje naar echt vervelend en gevaarlijk."

De nacht was al een eind gevorderd, de brandweer rukte uit voor een scooter die in brand stond. "Wij gingen ons werk doen. Er werd wat vuurwerk naar ons gegooid en opeens begonnen een heleboel mensen ons te bekogelen. Pijlen werden op ons afgeschoten, zware stukken vuurwerk werden gegooid. Mensen hielden het zo lang in de hand dat het explodeerde in de lucht, dat soort toestanden. Pubers waren het, en net iets meer opgeschoten volk. Ze hadden duidelijk al behoorlijk wat gebruikt. Samen met de politie zijn we de straat uit getrokken." Er zijn die nacht op die plek twee arrestaties verricht.

Nieuwerth begrijpt niet waar die agressie opeens vandaan kwam. "De politie was er al toen wij kwamen, misschien dat daar iets is voorgevallen. Maar wij zijn geen handhavers, wij zijn hulpverleners. Wij komen je helpen. Wij staan juist te boek als allemansvriend."

Voor oud en nieuw krijgt de brandweer geen speciale training. "Wij kijken er gewoon naar uit. Collega's zeiden al: ga je het nou nu nog hebben over wat er vorig jaar is gebeurd? En bovendien: je kunt je hier niet op voorbereiden. Wij kunnen ons aanpassen aan wat op ons afkomt. Zij richten hun pijlen letterlijk op ons, niet andersom."

Lees ook de vorige delen
Deel 1: Mirko (18) geeft tot 300 euro uit aan vuurwerk: 'Het is recreatie'
Deel 2: Vuurwerkstress bij huisdieren: 'Bij elk rotje staat ze te trillen'
Deel 3: Plastisch chirurg: 'Die ontplofte hand komt nooit meer goed'
Deel 4: De verkopers: 'We hebben klanten van 3000 euro'
Deel 5: De politie: 'Kinderen bewaren die knallers onder hun bed'
Deel 6: Het slachtoffer: 'De lol van oud en nieuw is er wel af'

. Beeld Jorris Verboon
.Beeld Jorris Verboon

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden