Plus

De brand in Westpoort is eerder vies dan riskant

De brand in loodsen van afvalinzamelaar Icova in het Westelijk Havengebied, die zaterdagavond uitbrak, smeulde maandagochtend nog na. Zondag zorgde de rook nog de hele dag voor stank in de stad.

Een van de loodsen van Icova in het Westelijk Havengebied, vanmorgen. Beeld Jean-Pierre Jans
Een van de loodsen van Icova in het Westelijk Havengebied, vanmorgen.Beeld Jean-Pierre Jans

Wat brandde er?

Afvalinzamelaar Icova verzamelt aan de Kajuitweg in het Westelijk Havengebied het afval van bedrijven in en om Amsterdam. In drie loodsen wordt dit bedrijfsafval - veel papier, karton, plastic, hout, maar ook wat bouw- en sloop­afval - gesorteerd voor hergebruik.

Rond half acht zaterdagavond vloog één van de loodsen in brand, waarna een zwarte rookpluim vanuit de hele stad te zien was. Inmiddels is het vuur uit, zegt Jorrian Dorlandt van Icova. "In principe, maar het smeult nog wel na. En ook het nablussen geeft veel rook, zoals iedereen weet die water over de kooltjes van zijn barbecue gooit."

Maandagochtend werd de Nieuwe Hemweg nog even afgesloten vanwege de rook en was de pont bij de Hemkade uit de vaart.

Waarom duurde het blussen zo lang?

Het blussen viel niet mee, doordat de brandweer in de afvalloods niet goed bij het vuur kon komen. "Het ingestorte pand moest stukje bij beetje afgepeld worden," zegt een woordvoerder van de brandweer. Ook laaide het vuur verschillende keren weer op.

Zondagochtend kwam er weer veel rook vrij, toen de brandweer die uit de loods liet ontsnappen om bij de brandhaard te kunnen komen. Nu heeft de brandweer het nablussen overgedragen aan de eigen bedrijfsbrandweer van Icova. De loods waar de brand begon, kan als verloren worden beschouwd.

Is er een verband met de brand verderop in de haven een maand geleden?

Niet te zeggen. Pas als het blussen klaar is, zoekt de politie naar eventuele sporen van de oorzaak. En dan nog is het de vraag of dat iets oplevert. Na de brand van 22 april, die vanuit de haven de stad in de rook zette, zijn geen aanwijzingen gevonden voor brandstichting.

Is de rook gevaarlijk?

Meteen zaterdagavond trok gitzwarte rook over Tuindorp Oostzaan en Molenwijk en de wind voerde zelfs stukken isolatieschuim mee naar de wijken. Maar de brandweer heeft daar en bij Icova geen verhoogde concentraties van gevaarlijke stoffen gemeten.

Wel ging laat op de avond nog een NL-alert uit met het advies ramen te sluiten en de mechanische ventilatie uit te schakelen. "Het maakt niet zoveel uit wat in de brand staat, rook is altijd slecht," zegt een woordvoerder van de GGD.

Risico's zijn er vooral als mensen lang in de rook blijven. "Probeer daarom in zo'n geval een plek te houden waar de lucht relatief schoon is. In moderne huizen gaat dat ook goed, tenminste een uur of vier." GGD kreeg maar weinig telefoontjes van mensen die last hadden van de rook.

Rond half acht zaterdagavond vloog één van de loodsen in brand Beeld Laura van der Bijl
Rond half acht zaterdagavond vloog één van de loodsen in brandBeeld Laura van der Bijl

En die stank dan?

Zondag bleef de stank lang hangen, ook al doordat de wind draaide richting de stad. Maar stank hoeft niet zorgwekkend te zijn, volgens de GGD. Vooral bij plastics gaat het vaak om stoffen met een lage geurdrempel. Die ruik je dus al bij lage concentraties, zo laag dat ze door meetapparatuur niet eens opgemerkt worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden