Plus

De bouwwoede in Amstelkwartier is nog lang niet ten einde

Voorheen was het een stuk langs de Amstel waar hardlopers nog maar eens extra aanzetten na zonsondergang. Nu lijkt de bouwwoede in Amstelkwartier nog lang niet ten einde.

Lex Boon
Komende jaren worden de modderpoelen van nu volgebouwd met zowel hoog- als laagbouw Beeld -
Komende jaren worden de modderpoelen van nu volgebouwd met zowel hoog- als laagbouwBeeld -

Het is nog zeker een meter of tien. En er staat nog een hek voor, maar toch is het bijzonder: nooit eerder was de 45 meter hoge watertoren bij de Spaklerweg van zo dichtbij te bewonderen voor de voorbijganger.

Sinds de toren in 1911 werd gebouwd op het terrein van de Zuidergas­fabriek heeft hij altijd midden op een afgesloten terrein gestaan, maar langzaam wordt hij onderdeel van de nieuwe stadswijk Amstelkwartier. De monumentale toren moet straks het middelpunt worden van het nieuwe park Somerlust, in het hart van de wijk.

Eerste inwoners
Een paar jaar geleden was dit nog niemands­land, met alleen een roeivereniging, een tegelhandel, jachthaven Weinholt en een handvol woonboten. Je kon er zelfs nog gratis parkeren. Met een forse kans op ingeslagen ruiten, dat wel.

Als de duisternis was ingevallen zetten hardlopers hier een tandje bij. Snel over het witte ophaalbruggetje, over de steile fietsbrug en de trappen van de Utrechtsebrug, of vice versa. In ieder geval: weer terug naar de stad.

Inmiddels is dit de stad. Zelfs de tijdelijke voorzieningen als restaurant Kaap Kot en het in de Amstel ­drijvende zwembad zijn al weg. De school is al een paar jaar open en de eerste ­duizend inwoners wonen er al, bijvoorbeeld in de studio's van Villa Mokum of de lofts met uitzicht op de Amstel.

Maar er wordt vooral nog heel veel gebouwd, zo is te zien vanaf de 23ste verdieping van de in aanbouw zijde woontoren @Home - die deze week zijn hoogste punt bereikt: 73 meter. Tussen alle bouwprojecten, zoals het zeventig meter hoge Hotel Amstelkwartier, vallen vooral de modderpoelen op. Die worden de komende jaren volgebouwd met concepten als Haut ('met 21 verdiepingen het tot nog toe hoogste houten woongebouw ter wereld') en The Lofts ('een plug and play-woonvorm voor millennials').

Nieuwe brug
En dat valt allemaal nog onder de eerste fase van Amstelkwartier. De wijk breidt komend jaar verder uit richting de Duivendrechtsevaart, als fase twee van start gaat. Die begint binnenkort met de bouw van honderdvijftig woningen aan de oostzijde van het nieuwe park rondom de watertoren.

10.000

Als de tweede fase van Amstelkwartier af is, moeten er tienduizend mensen wonen

Vorige week werd ook het stedenbouwkundig plan voor de westkant van het park vrijgegeven.

Hier moeten vanaf eind 2018 nog eens 800 woningen word gebouwd, zo blijkt uit de plannen. Daarbij wordt uitgegaan van 30 procent sociale huur, 40 procent middensegment en 30 procent topsegment.

De woningen komen in drie nog te ontwerpen woonblokken en een gebouw van tussen de 60 en 70 meter hoog, op de hoek van de Amstel en de Duivendrechtsevaart. Over dat kanaal zal ook een nieuwe brug worden gebouwd, waarmee de Spaklerweg wordt verbonden met de Joan Muyskenweg.

Biertank
Als ook de derde fase volgt - op het terrein van McDonalds, Gamma en Liander - wonen naar verwachting tienduizend mensen in Amstelkwartier. Daar zal het niet bij blijven. In Koers 2025, de inventarisatie van mogelijke woningbouwlocaties, is het bedrijventerrein tot aan de Ring opgenomen als 'strategische ruimte'.

Hoe snel de ontwikkelingen ook gaan, de oude watertoren van de Zuidergasfabriek blijft voorlopig nog achter de hekken staan. De grond is in de periode dat de gasfabriek in bedrijf was, zwaar vervuild met onder meer olie, cyanide en zware metalen en zal eerst gesaneerd worden. Pas daarna wordt de watertoren waarschijnlijk past echt het middelpunt van de wijk: als het terras open is en het ammoniakreservoir is vervangen door een biertank.

Lees ook de serie over bouwwoede in de stad terug: Waar kan nog gebouwd worden?

Amstelkwartier Beeld Jorris Verboon
AmstelkwartierBeeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden