Hans van der Beek.Beeld Artur Krynicki

De boekpresentatie van alweer de vijf-en-tach-tigste Baantjer

Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: boekpresentatie Baantjer.

De nieuwe Baantjer komt eraan. Wow, denk je dan, de hoeveelste zal dat wel niet zijn? De dertigste? Veertigste misschien?

Nummer 85, meneer. Vijf-en-tach-tig.

De presentatie is in de Hermitage en daar is veel voor te zeggen. Amsterdamserderder dan Baantjer is nauwelijks te krijgen, zelfs niet als je ziet wat hier aan de muur hangt. Dat is misschien wat overdreven, maar dat komt omdat het in mijn hoofd voortdurend 85! 85! 85! galmt.

Is er nog altijd vraag naar, ook na 85 boeken? Ik ga erachter komen en stap het museumcafé binnen. Schuim en het mysterie van de 85 Baantjers.

Op een banner hangen pareltjes uit het rijke verleden. De Cock en de zwarte weduwe. De Cock en de dood van een kerkrat. De Cock en de naakte waarheid. De Cock en een duivels dilemma. De Cock en de zoete wraak. De Cock en de dode diva. De Cock en de vermoorde onschuld.

Je kunt er alleen maar diep voor buigen.

De nieuwe heet De Cock en de levende dode – ook schitterend. Best raar dat deze de vorige 84 keer niet is verzonnen.

Ik ga op een bankje zitten. Om me heen een heleboel Römers, de morele erfgenamen van Baantjer. Wijlen opa Piet natuurlijk als acteur en diens zoon Peter, die de laatste vijftien afleveringen van Baantjer schreef. De oude Appie Baantjer gaf zijn zegen onder drie voorwaarden: De Cock mocht nooit vloeken, geen wapen dragen en niet vreemdgaan.

Ik vind dat fijne dingen om te weten.

“En wist je dat Baantjer bij het volgende deel de langstlopende detectiveboekenserie ter wereld is?” zegt Ester van Lierop van de uitgeverij. “Dat is leuk, toch? Nummer 86. Nog eventjes geduld.”

Ik schrijf het allemaal op.

In de gouden tijd verkocht iedere Baantjer 80.000 stuks, maar vanaf aflevering 70 zijn dat er zo’n 20.000, nog altijd indrukwekkend.

Zoals uitgever Jeannette Ploeger het zegt: “Baantjer is rust en regelmaat. Twee keer per jaar is er een nieuwe. Dat vinden lezers prettig.”

Over auteur Peter Römer: “In het begin schreef hij heel erg als Appie. Op subtiele wijze zijn de boeken Römeriaanser geworden.”

Dat lijkt me voor de fijnproever.

Römer vertelt over de inspiratie voor het laatste boek: ballet. Niks voor hem, ballet, dacht hij. Toen kwam zoon Thijs thuis met een prima ballerina en moest hij wel.

Hij was meteen om.

“Ik ben fan en schatplichtig aan ballet, want ik gooide een Russische ballerina in de gracht en dat was nummer 85.”

Zo werkt dat dus. Rust, regelmaat en een nieuwe schoondochter.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl.

Wat De 85ste Baantjer
Waar Hermitage, Amstel
Wie Peter Römer, Igone de Jongh, Thijs Römer, Nienke Römer, Jeannette Ploeger, Annet Hock, Ester van Lierop
Wanneer Maandag 9 september, 17.00 tot 18.30 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans kreeg een Baantjerkwartet: “Mag ik de C?”

Auteur Peter Römer: "Ik weet nog van alle titels op welke tijd en plek de Heer mij die heeft ingegeven." Met partner Annet Hock.Beeld Hans van der Beek
Ballerina Igone de Jongh en acteur Thijs Römer: "Wacht, even een glas wijn. Rock-'n-roll toevoegen aan deze foto."Beeld Hans van der Beek
Actrice Nienke Römer: "Het is spannend, maar nooit naar. Gezellig misdaad." Met dochter Rosa Brom.Beeld Hans van der Beek
Nog meer Römers: acteur/schrijver Job Römer en Bram Römer (productie film en theater). Job: "Het regent Römers."Beeld Hans van der Beek
Ester van Lierop en Jeannette Ploeger van uitgeverij De Fontein. Ploeger: "Rust en regelmaat. In het voorjaar en in het najaar is er een Baantjer."Beeld Hans van der Beek
Kunstenaar Jane van Herwijnen, Wim Spook (mediator, maar ook vriend van Peter) en pilates-juf Inge de Leeuw. "Of doe toch maar pilates-instructor."Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden