Recensie

De 'body flexer' en andere toestellen in het park zijn een mooi alternatief (****)

Wil je niet met een zwerm fanatiekelingen door het Vondelpark rennen of een duur sportschoolabonnement afsluiten, maar toch in vorm blijven? Dan lijken de nieuwe beweegtoestellen de uitkomst.

Hans van Lissum
De nieuwe beweegtoestellen in het Sloterpark. Beeld Bart van Heezink
De nieuwe beweegtoestellen in het Sloterpark.Beeld Bart van Heezink

Recente onderzoeken wijzen uit dat fanatiek sporten minder zoden aan de dijk zet dan vaak wordt gedacht. Een normaal mens wordt van dat soort berichten zo moedeloos, dat een dienblad vol donuts leeg schrokken de enige oplossing lijkt.

Maar volgens diezelfde onderzoeken zit daar juist de crux: we vreten gewoon te veel. Uitgebalanceerd eten blijkt veel belangrijker te zijn voor het heilige levensdoel dat 'afvallen' heet. Wie niet op voeding let maar zich wel suf sport, zal over het algemeen weinig resultaten ­behalen.

Depressies
Nu sport natuurlijk niet iedereen om af te vallen. Zoals wij allen weten gaat sporten depressies tegen, houdt het de ledematen soepel en zorgt het ervoor dat loodzware boodschappentassen fluitend naar huis kunnen worden getild. Het punt is alleen dat niet iedereen geld heeft voor een sportschoolabonnement, of zin heeft om in een zwerm fanatiekelingen door het Vondelpark te gaan rennen. Voor die mensen zijn fitnesstoestellen in de buitenlucht uitgevonden, die je steeds vaker ziet in de stad.

Sinds vorige week staat er een aantal in het Sloterpark, naast het enorme oranje speeltoestel voor kinderen dat er al langere tijd staat. Stiekem zou je liever dáárin je conditie willen verbeteren, maar omdat dat nou eenmaal iets wanhopigs krijgt na je twintigste, dient de sportieve Osdorper zich tot de volwassen beweegtoestellen te wenden. Het bescheiden groepje apparaten op zanderig kunstgras is bedoeld als aanvulling op nabijgelegen fitnesstoestellen, die meer zijn gericht op spierkracht.

Body flexer
Er staan drie cardioapparaten, een 'body flexer' voor de rompspieren, een 'flex wheel' en een 'power bike'. Onbegrijpelijke taal voor de sportleek, maar er zijn gelukkig heldere bordjes geplaatst die erin slagen met plaatjes de werking uit te leggen zonder daarbij de intelligentie van de lezer te beledigen. Het is wel onhandig dat die bordjes niet pal naast de apparaten staan, maar ergens in een hoek bij elkaar gegroepeerd, zodat je de instructies eerst uit je hoofd moet leren voor je kunt beginnen. Gelukkig valt er aan het fitnessen op een crosstrainer weinig verkeerd te doen, tenzij de gebruiker in kwestie het IQ heeft van een aubergine.

Dit zijn prijzenswaardige initiatieven. Het stimuleert gezond leven en komt omwonenden met weinig geld tegemoet. Het enige nadeel is dat de toestellen vlak langs de grote weg zijn geplaatst, waardoor passerende automobilisten vol uitzicht op je hebben terwijl je onhandig en zwetend draaibewegingen staat te maken op de tai-chi spinner. Niet iedereen zit daarop te wachten, laat staan op iemand zijn raampje opendraait en iets roept als: 'Lekker bezig!' Je zou voor minder rechtsomkeert naar huis maken; daar waar de donuts in het keukenkastje liggen te lonken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden