Column

De blote borsten van Femen op Facebook zijn geen loos alarm

Jeroen Wollaars, verslaggever bij NOS Nieuws, schrijft wekelijks op woensdag een column in Het Parool over media en de ontwikkelingen in de digitale wereld. Voor tips is hij te bereiken op j.wollaars@parool.nl.

Jeroen WollaarsBeeld Floris Lok

De fabel komt volgens de Engelstalige Wikipedia uit 620 BCE, 'Before Common Era'. Die aanduiding gebruiken ze daar tegenwoordig in plaats van 'voor Christus', want je zal als welopgevoede Amerikaan eens iemand voor het hoofd stoten die niet in Jezus gelooft. Maar ver voor hem dus, zo'n tweeënhalfduizend politiek incorrecte jaren geleden, schreef Aesopus over 'de jongen die wolf riep'.

Je kent het verhaal wel: een jongen moet van zijn vader op de schapen passen en 'wolf' roepen als er een wolf aankomt. De jongen is net in de puberteit of anderszins flauw aangelegd en roept drie keer uit het niets: 'Wolf!', om zijn aangestormde vader drie keer hard uit te lachen. Die denkt de vierde keer: zak er maar in. En verliest zo zijn obstinate zoon aan een roofdier dat er de laatste keer wél was. Moraal van dit verhaal: geen loos alarm slaan.

Ik moet er altijd aan denken als de sirenes afgaan. Dan weet ik dat mijn salaris zo ongeveer weer gestort is, want veel andere associaties heb ik niet met het begin van de maand. En omdat de mobiele providers nog steeds niet in staat zijn om mijn telefoon op tijd te laten waarschuwen, zal ik bij een échte ramp in vrede sterven, in de wetenschap dat in elk geval mijn hypotheek weer kan worden afgeschreven.

Als ik tenminste niet al eerder sterf aan frustratie veroorzaakt door een ander bijproduct van doorgeslagen amerikanisme. Want soms moet je wél even alarm slaan.

Facebook heeft namelijk besloten de pagina's van de bloteborstenactivisten van Femen te verwijderen. Want: porno. Nou geef ik toe dat een blote vrouwenborst mij ook meer doet dan een blote mannenborst, maar om nou een pagina met 80.000 volgers van politieke activisten helemaal te verwijderen is doorgeslagen ijver. Alsof die vrouwen niet vechten voor zichzelf, mensenrechten, vrouwenrechten. Het is een voorbeeld van hoe het digitale domein langzaam verandert in een door preutse moraalridders gedomineerde en gecontroleerde ballenbak.

Als columnist over digitale dingen kom je al snel in de verleiding zo eens in de zoveel tijd moord en brand te schreeuwen over de nare kanten van de digitale verwording. Zeker als het over Facebook gaat. Maar soms moet het echt. Zoals nu.

Dus Facebook, ik heb maar drie woorden voor je:
WOLF
WOLF
WOLF!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden