Plus

De Black Achievement Month is voorbij: 'We hebben geschiedenis geschreven'

Het succes van de eerste Black Achievement Month heeft voor nieuw elan gezorgd binnen de zwarte gemeenschap, zegt Ninsee-voorzitter Antoin Deul.

Patrick Meershoek
De Zuid-Afrikaanse danser en choreograaf Elvis Sibeko sloot maandag met een optreden in het Bimhuis de eerste Black Achievement Month af. Beeld Rink Hof
De Zuid-Afrikaanse danser en choreograaf Elvis Sibeko sloot maandag met een optreden in het Bimhuis de eerste Black Achievement Month af.Beeld Rink Hof

Daadkracht en zichtbaarheid van de zwarte gemeenschap waren de belangrijkste agendapunten waarmee Antoin Deul begin dit jaar het voorzitterschap van het in zwaar weer verkerende nationaal slavernij-instituut Ninsee op zich nam.

"We hebben geschiedenis geschreven," zei een opgetogen Deul maandag bij de afsluiting van de Black Achievement Month in het Bimhuis. "We have painted the city black."

Het succes van de eerste Black Achievement Month, een maand gevuld met activiteiten over de bijdragen van de zwarte gemeenschap aan de Nederlandse samenleving, lijkt inderdaad een nieuw elan te hebben veroorzaakt.

Zwart zelfbewustzijn
"De maand heeft helend gewerkt," vindt Deul. "Alle activiteiten samen vormden een podium voor zwart talent en zwarte trots. Het is zaak in de komende tijd verder te bouwen aan een nieuw zwart zelfbewustzijn."

In elk geval lijken aan de magere jaren voor het Ninsee een einde te zijn gekomen, nu minister Lodewijk Asscher vorige week een kwart miljoen euro beschikbaar stelde voor activiteiten zoals de Black Achievement Month.

Dat gebeurde bij de aftrap van het Decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst, zoals dat door de Verenigde Naties is verzonnen. Voor Nederland betekent dat dat we tien jaar hebben om serieus werk te maken van de achtergestelde positie van Afro-Surinamers, Antillianen en Afrikanen in bijvoorbeeld het onderwijs en op de arbeidsmarkt.

Subsidiekraan
De bijdrage van de minister is welkom voor het instituut dat de kennis over het slavernijverleden moet verbreiden, maar Deul wil er niet meer op leunen, zegt hij met een verwijzing naar het kabinetsbesluit uit 2012 om de geldkraan dicht te draaien.

"Als de recente geschiedenis ons iets heeft geleerd, is dat het buitengewoon onverstandig is afhankelijk te zijn van overheidssubsidie. Ik wil dat we als organisatie op eigen benen kunnen staan. De zwarte gemeenschap moet zelf ook een duit in het zakje doen. Ook dat hoort wat mij betreft bij zwart zelfbewustzijn."

Het Ninsee is onder het voorzitterschap van Deul, die lang in de Verenigde Staten woonde en werkte, nadrukkelijk een activistischer koers gaan varen. Ook dat moet de komende jaren worden versterkt.

"Asscher heeft vorige week mooie woorden gesproken over het aandeel van Nederland in de slavenhandel en slavernij. Dat is prachtig, maar officiële excuses hebben we nog steeds niet mogen horen. Ik denk dat dat de volgende stap moet zijn. Alle feiten liggen al een hele tijd op tafel te wachten op een passende reactie: het is nu echt aan wit om de volgende zet te doen."

Diversiteit
Daarbij zegt Deul te rekenen op concrete actie, en niet op weer een nieuwe ronde van het diversiteitsdebat. "Ik kan het woord diversiteit niet meer horen. Het wordt te pas en te onpas gebruikt, en vooral om de goede bedoelingen duidelijk te maken. Maar in de praktijk komt er weinig van terecht."

"De progressieve politieke partijen hebben de mond vol van diversiteit, maar ook daar zijn de besturen en de fracties nagenoeg helemaal wit. Wat zegt dat over het belang dat de partijen zeggen toe te kennen aan diversiteit? Dat betekent dus niets."

Het wordt tijd, zegt Deul, dat het debat zich richt op de kern van het probleem: de moeite die veel witte Nederlanders klaarblijkelijk hebben om de zwarte pijn serieus te nemen. "Het probleem is niet die zwarte pijn, maar het witte onvermogen ermee om te gaan. Het is tijd dat mensen zich afvragen wat het betekent wit te zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden