Plus

De Bijlmer zingt voor Kwakoe-oprichter Dennis Rust

Hij was al ruim dertig jaar weg uit de Bijlmer, maar woensdag stroomde Podium Kwakoe vol met vrienden van vroeger om Dennis Rust te herdenken. De grondlegger van het Kwakoe Festival overleed vorige week in Paramaribo.

De grote zaal stroomde vol met vrienden van de in Suriname overleden Dennis RustBeeld Amaury Miller

In de jaren zeventig was Dennis Rust een van de belangrijke kwartiermakers van de snel groeiende Surinaamse gemeenschap in Amsterdam.

Met zang, drank en veel mooie verhalen werd gisteren in Podium Kwakoe niet alleen de overleden Rust herdacht, maar ook de jaren dat Surinamers vaste voet aan de grond kregen in de Bijlmer.

Het waren de jaren van het vormingswerk, en met de hogeschool van Bergen als activistische uitvalsbasis stortte Rust zich met een aantal kameraden op de begeleiding van Surinaamse jongeren in de betonnen woestijn van de Bijlmer.

Culturele tradities
In het jaar dat Suriname de onafhankelijkheid uitriep, richtte Rust in de Bijlmer jongeren­centrum Kwakoe op. Roy Groenberg vertelde woensdag over de opdracht van Rust aan de jongeren om zichzelf te ontwikkelen en zo de hele gemeenschap te versterken.

"We spiegelden ons aan de Joden, zoals die zich na de oorlog sterk hadden gemaakt en een plek in de Nederlandse samenleving hadden veroverd."

Kwakoe werd een vergaarbak van talent. Jongeren kregen onderricht in de culturele tradities van de voorouders en dat leidde onder meer tot de oprichting van Fra Fra Sound.

Maar ook vechtsporter Lucien Carbin gaf als jonge instructeur zijn eerste lessen in het jongerencentrum, dat zich met al die verschillende activiteiten binnen korte tijd ontwikkelde tot de officieuze afro-Surinaamse ambassade in het land.

Dennis Rust was ook degene die met het idee kwam om in de zomer van 1975 een voetbaltoernooi te organiseren voor de jongeren die het geld niet hadden om op vakantie te gaan. "Hij was steeds begaan met de kwetsbaren," vertelde Perez Jong Loy over zijn vriend. "De meeste mensen die uit Suriname naar Amsterdam kwamen, belandden op de onderste sport van de ladder. Zij moesten omhoog."

Bevoordelen
Het voetbaltoernooi groeide uit tot een festival. Rust was steevast van de partij als organisator, scheidsrechter en coach van het Kwakoeteam - en in alle rollen werd hij gevreesd. Toen zijn elftal een keer de finale dreigde te missen, voegde organisator Rust eigenhandig een extra speelronde toe aan het toernooi. Ook als scheidsrechter liet hij geen kans liggen om zijn jongens te bevoordelen.

In 1982 keerde Rust terug naar Suriname om de helpende hand toe te steken bij de opbouw van zijn land. Hij werd directeur van een huis voor ouderen, maar kwam elk jaar wel een keer over naar de Bijlmer om te zien hoe het ervoor stond met de pit die hij had geplant. Dat werd met de jaren minder en minder: de structuur die de Surinaamse pioniers hadden opgezet, viel langzaam maar zeker uit elkaar.

Maar vergeten is Dennis Rust nog niet. Terwijl zich lichaam gisteren in Paramaribo werd gecremeerd, werd in zijn oude Kwakoegebouw door de aanwezigen gezongen dat de muren ervan schudden.

Van Kwakoe tot Kwaku

Het Kwakoefestival, ontstaan uit het voetbaltoernooi dat in 1975 werd georganiseerd door jongerencentrum Kwakoe, speelde zich af op de sportvelden van SV Bijlmer, waar nu het Bijlmerplein ligt.

In 1983 verhuisde het festival naar de huidige locatie in het Nelson Mandelapark, toen nog Bijlmerpark geheten.

Van een louter Surinaams feest, voor arme Surinamers die geen geld hadden voor vakantie, ontwikkelde het zich tot een multicultureel festival dat zich ook op Antillianen en Afrikanen richt.

Het Kwaku Summer Festival, zoals het nu heet, vindt dit jaar plaats van 14 juli t/m 5 augustus.

Kwakoe betekent 'woens­dag' en verwijst naar 1 juli 1863, toen in Suriname de slavernij werd afgeschaft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden