PlusStraatbeeld

De Bijlmer is meer dan je in veertig foto's kunt vangen

Foto-expositie Bijlmer door de Lens toont foto's van het bijzondere én het alledaagse van de jarige Bijlmer.

Veertig foto's omvat de expositie Bijlmer door de lensBeeld Jesper Boot

Het lukt de Bijlmer aardig zichzelf op succesvolle wijze in de picture te plaatsen. Er lijkt geen dag voorbij te gaan of er wordt iets kunstzinnigs gepresenteerd: onlangs nog bespraken we op deze plek de openbare fotoroute City­scapes + Birdmen waar, geheel volgens de belofte van de titel, intrigerende afbeeldingen te zien waren van kleurrijke stadsgezichten en mannen met vogelkooien. In de Bijlmer is, we onderstrepen het nog maar eens, ruimte voor kunst.

Een deel van die ruimte, rondom het Gulden Kruispad, wordt nu benut met de openluchttentoonstelling Bijlmer door de lens van CBK Zuidoost, die afgelopen week werd geopend. Ze duurt tot 15 januari.

Willekeur
De tentoonstelling omvat nogal wat. De Bijlmer bestaat - zoals u wellicht weet - dit jaar vijftig jaar en in het kader daarvan hebben fotografen van allerlei pluimage hun lenzen gericht op bijzondere, of juist totaal alledaagse momenten die vroeger of nu in de Bijlmer hebben plaatsgevonden of nog plaats vinden.

Zo ontstaat een divers beeld in veertig foto's van een stadsdeel met een roerige, interessante geschiedenis. Maar vijftig jaar geschiedenis vangen in veertig foto's klinkt óók enigszins willekeurig.

Juist die schijnbare willekeur maakt van Bijlmer door de lens een succesvolle tentoonstelling: het hadden met gemak veertig heel andere foto's kunnen zijn. Je kunt het stadsleven tenslotte op wel honderden manieren schetsen, zeker in zo'n diverse stadswijk als de Bijlmer.

Heel véél
Dus komen we van alles tegen: een stemmige zwart-witfoto waarin drie schaduwfiguren bezig zijn met het bouwen van een flat-etage. We zien een vader met imposante dikke dreadlocks liefdevol het haar van zijn dochtertje kammen. We zien een vrouw van achteren onder een viaduct, starend naar een onduidelijke trapachtige constructie die zich daar bevindt.

We zien kinderen op een speelplaats een houten balk doormidden zagen. We zien een kleurrijk doorkijkje van wat een parkeergarage lijkt en een man die daar met een emmertje kordaat langsloopt. We zien een klein meisje in een net geopend winkelcentrum verlangend kijken naar kinderwagens.

We zien, kortom, van alles. En we zien ook een hoop níet: de Bijlmer had veel grimmiger, kleurrijker, utopischer of juist eentoniger neergezet kunnen worden. Dat lijkt het hele punt van Bijlmer door de Lens: de Bijlmer is gewoon heel véél. Meer dan je in veertig foto's kunt vangen.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Foto-expositie Bijlmer door de Lens

Waar Gulden Kruispad, Amsterdam-Zuidoost

Beeld Jesper Boot
Beeld Jesper Boot
Beeld Jesper Boot
Beeld Jesper Boot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden