Plus

'De Bijlmer is een tanker, het water was vaak woelig'

Hoe overleef ik het stadsdeelvoorzitterschap in Zuidoost? Vijf ervarings-deskundigen vertelden tijdens het eerste weekend van het Kwaku Festival over hun ervaringen aan het front.

Patrick Meershoek
Het Kwaku Summer Festival ging dit weekend van start Beeld Julie Hrudova
Het Kwaku Summer Festival ging dit weekend van startBeeld Julie Hrudova

Het was misschien wel de lastigste post in het Amsterdamse bestuur, het stadsdeelvoorzitterschap in Zuidoost.

Ga er maar aan staan: eindbaas zijn in een stadsdeel met een turbulente geschiedenis, grote stedenbouwkundige en ­sociale problemen én een politieke vechtcultuur die garant staat voor een vrijwel permanente onrust in de voor- en achterkamers.

Vijf ervaringsdeskundigen zitten zondagmiddag heelhuids naast elkaar op de bank in een tent op het Kwaku Festival om ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van de Bijlmer te worden ondervraagd over hun periode aan het front.

Ronald Janssen, Elvira Sweet, Marcel La Rose, Muriël Dalgliesh en Tanja Jadnanansingh zijn van de partij. Jaap Ruijgers, Hannah Belliot en Tjeerd Herrema ontbreken helaas.

Tranentrekkend
Dalgliesh zwaaide zes weken geleden af als stadsdeelvoorzitter. Ze is nog aan het afkicken van haar werk, vertelt ze.

"Ik mis het wel. Dit was een spannende baan. De Bijlmer is een tanker, ik was de kapitein en het water was vaak woelig. Dit is een stadsdeel met meer dan 100.000 mensen, als we de ongedocumenteerden meerekenen. Ik ben trots op wat we hebben bereikt."

Elvira Sweet is met twee termijnen van vier jaar de bestuurder met de meeste vlieguren in Zuidoost. Haar grote verdienste was de opvang van de grote groep verslaafden die in de jaren negentig voor veel overlast zorgde in de Bijlmer. "De situatie was tranentrekkend," zegt Sweet over wat zij aantrof. Door te zorgen voor goede huisvesting, inclusief verstrekking, verdween het drugsprobleem van straat.

Met elkaar gemeen hebben de gasten dat zij lid zijn of waren van de PvdA, een harde voorwaarde voor het verkrijgen van macht in het stadsdeel. Op de vraag van gespreksleider Guilly Koster of zij door het gedeelde lidmaatschap ook matties zijn, wordt veelzeggend gezwegen. "We komen niet op elkaars verjaardag," zegt Dalgliesh ten slotte maar. "Ik word in elk geval nooit uitgenodigd."

(Vlnr) Ronald Janssen, Muriël Dalgliesh, Tanja Jadnanansingh, Elvira Sweet en Marcel La Rose discussiëren in een tent op Kwaku over het stadsdeelvoorzitterschap Beeld Julie Hrudova
(Vlnr) Ronald Janssen, Muriël Dalgliesh, Tanja Jadnanansingh, Elvira Sweet en Marcel La Rose discussiëren in een tent op Kwaku over het stadsdeelvoorzitterschapBeeld Julie Hrudova

Extra peper en zuur
La Rose zit duidelijk niet te vissen naar een uitnodiging wanneer hij voor wat extra peper en zuur in het gesprek zorgt met een uitval naar de gang van zaken tijdens de tweede termijn van collega Sweet tussen 2006 en 2010.

"De PvdA haalde bij de verkiezingen een absolute meerderheid. Dat bleek een vloek in plaats van een zegen. Alles draaide plotseling om het bij elkaar harken van zo veel mogelijk macht. Belangrijke besluiten werden niet meer genomen."

La Rose werd in 2010 tegen de zin van het bestuur stadsdeelvoorzitter, maar werd na twee jaar door zijn eigen fractie aan de kant gezet. "Dat was pijnlijk," blikt hij terug. Een moeilijk moment uit zijn periode was het besluit om het Kwakoe Festival af te blazen.

"Kwakoe was aan het verloederen. Ik kreeg signalen uit de Stopera dat de grens was bereikt. Ik zei thuis tegen mijn vrouw: ik ga een moeilijk besluit nemen en de gemeenschap gaat mij lynchen."

Het was Tjeerd Herrema die het festival nieuw leven inblies en Muriël Dalgliesh die in 2013 verantwoordelijk was voor de doorstart. Ze viel er kilo's van af, vertelt ze. "Het was een hoofdpijndossier. Elke week was het onduidelijk of het festival zou kunnen doorgaan. Ik heb het moeilijke besluit moeten nemen dat het stadsdeel zich financieel garant stelde voor eventuele ­tekorten. Zo kon Kwakoe door."

Gentrificatie
Vijf jaar later is Kwakoe Kwaku geworden, en de politieke slangenkuil van Zuidoost een landerig terrarium, met dank aan het nieuw ­bestuurlijk stelsel dat veel macht weghaalde en daarmee ook veel strijd.

De benoemde stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansingh vertelt met al haar voorgangers koffie te hebben gedronken. "Het stadsdeel ligt er fysiek goed bij. Er spelen nu andere zorgen. Er is een run op woningen. Ik heb inmiddels veel bewoners gesproken die zich zorgen maken over de gentrificatie. Wat gaan alle nieuwkomers betekenen voor de kleur en de eigenheid van de Bijlmer?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden