De Bijenkorf in de etalage

Zou Simon Goudsmit in 1870 hebben kunnen denken dat zijn fourniturenzaak speelbal zou worden van op geld beluste investeerders? Het warenhuis, dat zeker na de opening van zijn paleis bij de Dam in 1915 excelleerde in etalages, staat er nu zelf in.

Over overnamekandidaten wordt - zoals gebruikelijk - gezwegen, maar de kans is nihil dat de warenhuisketen weer in handen komt van een ondernemer, hoewel als altijd de naam van Jaap Blokker circuleert, evenals die van Ronald de Waal van modeketen We.

Het zal weer een investeerder worden, zoals de Bijenkorf al jaren in handen is van een investeerder. Mischien wel het Britse Lion Capital, dat in 2007 Hema kocht. In dat geval worden de twee bloedbroeders (Hema werd in 1926 door de Bijenkorf opgezet om de minder vermogenden te bedienen) weer herenigd.

Sinds 2004 is Vendex KBB eigendom van de Amerikaanse investeerder KKR en het Nederlandse Alpinvest. Het megaconcern, dat naast de drie warenhuizen Bijenkorf, Hema en V&D onder andere uit Praxis, Schaap & Citroen en Hunkemöller bestond, werd door hen omgedoopt tot Maxeda.

De Hema was vrijwel meteen klaar voor de verkoop, maar de Bijenkorf moest nog even wachten. Wel maakten de investeerders hun aankoop al in 2005 in één klap goed door al het vastgoed van de Bijenkorf te verkopen (voor 1,8 miljard euro) en de panden voor lange tijd terug te huren. Elke verkoopprijs voor het warenhuis is nu een bonus.

De Bijenkorf is het kroonjuweel uit de Maxedaportefeuille. Cijfers blijven geheim, maar de 34 miljoen klanten (van wie 6,5 miljoen in Amsterdam) gaven in 2009 juist meer geld uit.

Wellicht pakt een nieuwe eigenaar ook weer de groeiplannen van de warenhuisketen op. Maxeda zette alle uitbreidingsplannen stop om het rendement op de kostbare belegging zo groot mogelijk te houden.

De Bijenkorf was, toen het in handen kwam van investeerders, net begonnen met het opzetten van kleinere vestigingen, maar bleef daarmee steken in Amstelveen en Breda. Inmiddels staat de windvaan 180 graden de andere kant op: de dertien bestaande Bijenkorven moeten juist groter worden, ten minste tienduizend en later voor de grote vestigingen 25 duizend vierkante meter. Geen wonder dat er alweer uitbreidingsplannen zijn voor het vlaggenschip aan de Dam. (HERMAN STIL)

Een bijenkorf. Foto GPD Beeld
Een bijenkorf. Foto GPD
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden