Opinie

'Dé bewoner bestaat niet, net zo min als dé Amsterdammer'

De generalisatie 'bewoners en ondernemers' doet geen recht aan de diversiteit van de Amsterdammers en wordt politiek misbruikt, stelt Daan Wijnants. Veel Amsterdammers worden namelijk niet gehoord.

Daan Wijnants
'Niet alle bewoners klaagden over overlast tijdens de Gay Pride' Beeld anp
'Niet alle bewoners klaagden over overlast tijdens de Gay Pride'Beeld anp

Je ziet het regelmatig staan, in tweets, blogs, maar ook in Het Parool. De frase 'bewoners en ondernemers'. Een snelle zoekopdracht levert meteen
resultaat op. Stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje over de drukte in de stad: "Allemaal zaken waarvan bewoners en ondernemers zeggen: dit loopt uit de hand." Twitteraccounts met namen als 'Bewoners van de Pijp' of 'Bewoners1012' pretenderen een complete buurt volledig te vertegenwoordigen.

Zo'n generalisatie is een truc om afwijkende meningen of belangen te verdoezelen. Onder het neutrale credo van het zijn van 'bewoner' vormen zich politieke actiegroepen. Dé bewoner bestaat immers niet, net zomin als 'het volk', 'de Nederlander' of 'de Amsterdammer'.

Handen uit de mouwen
Waarom is dit een probleem? In het huidige politieke Amsterdam is participatie een steeds belangrijkere trend aan het worden. Amsterdammers worden gevraagd mee te doen en mee te helpen om beleid vorm te geven, plannen te maken en het liefst ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Niks mis mee.

Dit betekent echter ook dat deze actieve Amsterdammers, die ingangen hebben gevonden bij het bestuur van de stad of een luide stem weten te ontwikkelen, door lokale politici meer gehoord worden dan de zwijgende meerderheid.

De meeste Amsterdammers hebben het immers te druk of zijn niet geïnteresseerd genoeg om mee te doen met het bestuur of de ontwikkeling van Amsterdam. Zij hebben echter wel een mening en een belang. Het gevaar ontstaat dat Amsterdamse bestuurders hun oor te veel te luisteren leggen bij groepen die de tijd, energie of achterban hebben om actief hun stem te laten horen.

Vandaar dat de generalisatie 'bewoners en ondernemers' geen recht doet aan de diversiteit van Amsterdammers. Elke Amsterdammer kan heel anders kunnen denken over allerlei Amsterdamse onderwerpen die nu spelen, zoals het toenemende toerisme of het herinrichten van straten.

Participatie democratie
Een goed voorbeeld speelde rond de Gay Pride dit jaar, waar volgens AT5 'de bewoners' van de Prinsengracht vroegen of 'het allemaal ietsje minder kon' met die overlast. Later bleek een heel andere groep bewoners daar totaal anders over te denken en waren zij juist blij met het feestje voor hun deur. Zij lieten pas wat van zich horen toen ze merkten dat hun stem niet gehoord werd.

Het stelsel van bestuurscommissies draagt hier in belangrijke mate aan bij, aangezien zij hun bestaansrecht ontlenen aan het betrekken van 'bewoners en ondernemers' bij de politiek. Ook het recentelijk verschenen rapport van de commissie-Brenninkmeijer adviseert om meer in te zetten op de 'participatie democratie', waarmee zoveel wordt bedoeld als het vergroten van de invloed van 'bewoners en ondernemers' op (lokaal) beleid.

Het is voorts geen wonder dat participatie juist door partijen als GroenLinks en SP flink wordt bewierookt, aangezien zij de organisatie en achterban hebben die bereid is te gaan demonstreren, soep uit te delen en in wijkraden plaats te nemen. De VVD-achterban heeft daar, zeg ik eerlijk, over het algemeen minder behoefte aan. Maar verdient hun stem daardoor minder aandacht? Ik durf te stellen van niet.

Tirannie
Filosoof Alexis de Tocqueville schreef al over de tirannie van de meerderheid. In Amsterdam lopen we, door te veel de nadruk te leggen op de valse homogeniteit van 'bewoners en ondernemers' het risico een tirannie van de minderheid te organiseren.

Amsterdam is een diverse stad, met heel veel niet gehoorde meningen. Dus laten we niet meer spreken over 'bewoners en ondernemers', maar over 'sommige Amsterdammers'. Daarmee laten we al die andere
Amsterdammers een stuk meer in hun waarde.

Daan Wijnants, VVD-bestuurscommissielid Beeld -
Daan Wijnants, VVD-bestuurscommissielidBeeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden