PlusBlikvangers

De betonnen middenstip op de resten van het oude stadion

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme ­beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Dit keer: Middenstip.

Maarten Moll
De Middenstip op Esplanade De Meer ligt niet echt op de plek van de oude middenstip Beeld Carly Wollaert
De Middenstip op Esplanade De Meer ligt niet echt op de plek van de oude middenstipBeeld Carly Wollaert

Als je met je hoofd in de wolken loopt, zie je het ding niet. Dan zie je veel wat aan het roemruchte verleden herinnert. Op de flatgebouwen aan Esplanade De Meer zijn verwijzingen verwerkt naar het stadion dat hier ooit stond. 'Vak A', 'Vak K' lezen we op de rood-wit geblokte kolommen die tegen de muur zijn bevestigd.

Ook de rood-witte pilaren en de tegeltableaus doen aan dat verleden denken. Hier stond ooit een voetbalstadion. In stadion De Meer speelde Ajax op 6 augustus 1996 zijn laatste wedstrijd; Willem II werd met 5-1 verslagen. Willem II'er Jack de Gier scoorde, tot verdriet van het publiek, het laatste doelpunt in De Meer. Ajax ging in de Arena voetballen, het oude stadion ging plat en op de resten verrees de woonwijk Park de Meer.

Nog veel meer refereert in de nieuwe wijk die in 2002 werd opgeleverd, aan Ajax. De 14 (!) bruggen zijn vernoemd naar oud-spelers uit de periode 1971-1973 toen driemaal op rij de Europa Cup 1 werd veroverd; onder anderen Ruud Krol, Barry Hulshoff, Johan Neeskens, Johnny Rep en Johan Cruijff. En de straten zijn vernoemd naar de stadions waar Ajax legendarische Europa Cupduels (veel finales) speelde: Anfield Road, Wembleylaan, Stade de Colombes, Delle Alpihof en Bernabeuhof.

En dan moet je uitkijken dat je niet over dat betonnen ding struikelt die midden op Esplanade de Meer is geplaatst.

Symbolische stip
Een halve, ingemetselde bal, omgeven door concentrische cirkels, die moet aangeven waar de middenstip van Stadion de Meer lag. Gemaakt door kunstenaar Harald Vlugt. Nou ja, bal, een patroon op de bal ontbreekt, maar het idee is duidelijk. Mooie symboliek - als zijn er 's nachts wel eens fietsers onderuit gegaan die de middenstip over het hoofd zagen.

Maar...

De middenstip ligt niet op de plek waar het originele, witgekalkte rondje de bal droeg. Gekozen is voor een centrale plek in de woonwijk. Een symbolische stip. De eigenlijke middenstip ligt westelijker, richting Diemen, tussen het Delle Alpihof en Bernabeuhof, in een tuin van dat laatste hof.

Ach, een kniesoor - of een Japanse toerist - die daar op let. Met een voet op de bal - die dan een tijdverdrijver wordt uit de Harry Potterboeken - verandert de omgeving en sta je op het veld, hoor je de volle tribunes, zie je Dennis Bergkamp langs de lijn flitsen tegen Malmö FF, Marco van Basten omhalen tegen FC Den Bosch, en Cruijff tijdens zijn comeback prachtig stiften tegen Haarlem.

Middenstip

Sinds 2002
Kunstenaar Harald Vlugt
Waar Esplanade De Meer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden