De beste mobiele apps voor Koningsdag

Elk gat heeft zijn eigen Koningsdag-app, maar Amsterdam dit jaar niet. Bespaar je een zoektocht tussen de verouderde apps met deze handige en beter verteerbare apps.

Marianne Eggink
null Beeld anp
Beeld anp


Koningsdag 2015 (***)
Waar is dat feestje? Nou, bijvoorbeeld bij het Olympisch stadion. Via de app Koningsdag 2015 van APPelit (gratis voor Android 2.3 en hoger) zijn veel Koningsdagactiviteiten te vinden. De informatie komt van de website www.koningsdag27april.info, die uitgebreider is en zeker het bekijken waard, maar mobiel minder fijn. Het is geen bijzonder mooie app - soms is er op de achtergrond een uitgerekte versie van Wil-Lex te zien - en sommige functies doen het nog niet. Toch kun je er aardig veel mee. Je kunt ook je eigen feestje toevoegen aan de lijst met evenementen, de laatste nieuwtjes over Koningsdag vinden en de Twitterfeed volgen.

Family Locator (****)
Heb je in de stad afgesproken, dan is het vaak een heidens karwei om in de oranje drommen je vrienden terug te vinden. Een app als Family Locator van Life360 (gratis voor Android 2.3 en hoger en iOS 7.0 en hoger) biedt de oplossing. Maak een groep aan in de app en voeg je vrienden via email-adressen of telefoonnummers toe. Op de kaart is te zien in welke kroeg ze zijn blijven steken en je kunt een melding instellen voor als iemand in de buurt van een bepaalde plek is. Het is een beetje een big-brother-app dus daarom zet je hem natuurlijk na Koningsdag weer uit.

Vaarwater 2.0 (***)
Voor wie feest viert op het water is de vernieuwde app van Stichting Waternet een must. Met Vaarwater 2.0 (gratis voor Android 4.0 en hoger en iOS 7.0 en hoger), is precies te zien waar de grachtfiles zijn en of de brug nou open of dicht is. Daarnaast is via de boei-by-boei navigatie de weg te vinden naar de drinkwaterfiets, toileteilanden en afvalboten. In de nieuwe versie zit een dashboard met vaarsnelheid, logboek en het weer van buienradar. Ook kun je de verkeersregels opzoeken en gevaarlijke situaties direct melden aan Waternet. Let op: de app blijft de gps in de achtergrond gebruiken en kan zo de batterij leegslurpen. Inloggen via Facebook is helaas nog problematisch.

Periscope (****)
Heb je een iPhone installeer dan ook even Periscope (gratis voor iOS 7.1 en hoger), de livestreaming-app van Twitter. Jeroen Pauw heeft alle feestgangers opgeroepen om zich via zijn Twitter-account als verslaggevers van de festiviteiten aan te melden en overal in het land filmpjes te maken met de app. De leukste fragmenten zullen 's avonds op tv te zien zijn.

EHBO-app (*****)
Is één van je vrienden flauwgevallen in de menigte of is er iemand uit de gracht gevist, weet jij dan wat je moet doen? Wie echt op alles voorbereid wil zijn zorgt ervoor dat de EHBO-app van het Nederlandse Rode Kruis op zijn telefoon staat (gratis voor Android 2.3 en hoger en iOS 6.1 en hoger). Voor elke noodsituatie (zelfs blaren) is er een stappenplan in de app en kun je de dichtstbijzijnde EHBO-post vinden. Daarnaast kun je er je eigen nood-contactpersonen en belangrijke medische informatie mee invoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden