De beste golfers komen straks uit de Bijlmer

De Bijlmer is de enige plek in Nederland waar tussen de flats een golfbaan is aangelegd. De holes liggen verstopt tussen het beton in de K-buurt. Negen zijn het er, en ze voeren langs Kruitberg, één van de flats die in 1992 werd getroffen door een vliegtuig van El Al, Kikkenstein en metrostation Ganzenhoef.

Chris Ogar (vierde van links) met zeven leerlingen op het golfterrein bij Kruitberg in Zuidoost. © Marc Driessen Beeld
Chris Ogar (vierde van links) met zeven leerlingen op het golfterrein bij Kruitberg in Zuidoost. © Marc Driessen

De holes zijn ook anders. Geen rond gat in de grond, gemarkeerd door een vlag, maar gewoon een boom, een pilaar of een muurtje. De regels zijn even streng als op een 'gewone' golfbaan. Maar is deze met Vogelaargelden aangelegde Bijlmercourse niet de zoveelste gimmick om de Bijlmer op te stoten in de vaart der volkeren?

'Zeker niet,' zegt Chris Ogar, de man die golf in de Bijlmer op de kaart heeft gezet. 'Het is een opwindend experiment, en dé manier om jongeren in de grote steden aan het golfen te krijgen. En gekleurde golfers spelen liever hier dan op een officiële club, waar ze zich snel geïntimideerd voelen. Streetgolf heeft de toekomst. Iedereen kan hier terecht.'

De baan bestaat nu ruim een jaar en de grootste talenten zijn inmiddels doorgestroomd naar Olympus, de golfclub op de Hoge Dijk, en die spelen nu in de landelijke competitie. Ogar: 'Voor kinderen die nooit een voet buiten de Bijlmer hebben gezet, is dat een enorme stap. Ze komen in een totaal onbekende wereld terecht en leren hoe ze met andere mensen moeten omgaan. Omgekeerd komen de spelers van de Hoge Dijk naar ons toe. Zwart en wit door elkaar; koffie met melk, altijd goed.'

Golf als sociale smeerolie, maar er is meer. Het percentage kinderen met adhd is in de Bijlmer hoger dan elders, en juist voor hen is golf volgens Ogar een ideale manier om met hun handicap om te gaan. (Het Parool)

Meer informatie over de Bijlmercourse op kzonesports.nl

De uitgebreide reportage van Frenk der Nederlanden staat in Het Parool van 24 december. Het is deel 4 van een serie over sport in de Bijlmer. Volgende week: Hoe Tine Slager Amsterdam-Zuidoost aan het tennissen kreeg.

Foto © Marc Driessen, marcdriessen.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden