IDFA

De beste documentaires van het IDFA volgens de jury

In één van de beste competities van de laatste jaren heeft de IDFA-jury vier lange documentaires genomineerd. En het wordt nog lastig kiezen. Wie maakt het meeste kans?

Scene uit 'Something better to come' - film van Hanna Polak. Beeld IDFA
Scene uit 'Something better to come' - film van Hanna Polak.Beeld IDFA

Welke documentaire vanavond ook met de prijs voor Beste lange documentaire, de hoofdprijs van het Amsterdamse festival, naar huis gaat, de jury kan er nauwelijks naast zitten. Goed genomineerd kun je tegen de jury zeggen, goed geselecteerd tegen het festival, maar er is ook een factor geluk. Het project waarin een meisje veertien jaar wordt gevolgd moet maar net af zijn; dat talent moet maar net op tijd tot bloei komen.

Het IDFA zal suggereren dat je geluk afdwingt, door bijvoorbeeld op het juiste moment projecten te ondersteunen: drie van de genomineerde documentaires (in alle categorieën) zochten financiering op het IDFA Forum, en drie documentaires kregen steun van het eigen IDFA Bertha Fonds.

Veel genomineerde films en de uiteindelijke winnaars zijn in het slotweekend nog te zien. Sommige documentaires zullen het komende jaar via andere kanalen te zien zijn.

Gedurfd debuut
Verrassendste naam onder de genomineerden voor 'Beste lange documentaire' is de jonge Nederlandse filmmaker Morgan Knibbe, die indruk maakte met zijn gedurfde debuut 'Those who feel the fire burning', een film over het lot van asielzoekers in Zuid-Europa, vanuit het perspectief van een drenkeling voor de kust van Lampedusa. Het kan zijn dat de jury voor het jonge talent gaat, die zich van geen enkele conventie wat lijkt aan te trekken, maar je kunt je voorstellen dat in het geval van een 25-jarige filmmaker wordt geredeneerd dat hij nog zijn hele carrière voor zich heeft.

'Of men and war' van Laurent Bécue-Renard, over Amerikaanse militairen tijdens hun therapie voor het posttraumatische stresssyndroom, vertelt vanuit hun verwrongen perspectief het verhaal van oorlogen die aan het thuisfront maar niet willen doven.

Bécue-Renard toont het verhaal over de periode van een aantal jaren, waardoor we kunnen zien wat het effect is van de intense therapie, maar ook wat er permanent beschadigd lijkt. De dwingende achtergrond van 'Of men and war' is het grote aantal misdrijven en zelfmoorden in kringen van Amerikaanse veteranen.

'Voorbeeldige documentaire'
'Democrats' is een voorbeeldige documentaire van Camilla Nielsson. Zij slaagde erin een sterke en onthullende film te maken over de pogingen om in het Zimbabwe van Robert Mugabe een grondwet van de grond te krijgen. Nielsson volgt twee politici, van de regeringspartij en de oppositie, dwars door een land waar democratie als staatsvijandig wordt gezien. De grootste les bij het zoeken naar 'de wil van het volk' wordt verrassend geleerd door de man die aan het begin niets anders van plan is dan de positie van zijn president te verdedigen.

Een gokje: de prijs gaat naar 'Something better to come' van Hanna Polak. Voor het doorzettingsvermogen om veertien jaar lang het verhaal van het meisje Yula, die op een vuilnisbelt in Moskou woont, te volgen. En voor de onvergetelijke beelden die dat oplevert. En misschien ook omdat de film uiteindelijk haar leven redt.

De prijzen worden vanavond uitgereikt. Meer informatie over de bovenstaande films is te vinden op de website van IDFA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden